Megemlékeztek Sztraka Ernőről és az Ibsen Házról

2024. május 15. 13:45 | Csiffáry Zsuzsanna

A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület koszorúzással megemlékezett a Sztraka Ernő által tervezett 150 éves, volt közbirtokossági bérházról, a mai nevén jól ismert Ibsen Házról. A kedden délután megtartott eseményen Kiss Béla építész és Bojczán István tartottak előadást a témában.

A rendezvényen a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület alelnöke, Mészáros Zsuzsa köszöntötte a megjelent tagokat, majd Kis Béla Podmaniczky-díjas építésszel közösen elhelyezték a megemlékezés koszorúját. 

Ezután a résztvevők az épület előterében történelmi előadást hallhattak az épületről és annak tervezőjéről, Sztraka Ernőről – a köz számára ezidáig jobbára ismeretlen informáiciókkal színesítve. 

– Előadásaimban szoktam elmondani azokat a rendelkezéseket, amelyek ő itt fiatal építészként hozott a város érdekében. Többek között azt, hogy mindenki köteles árnyékszéket létesíteni a telkén. Illetve nem lehet mosadéklevet kiönteni az utcára, de még sorolhatnám. A településen olyan áldatlan állapotok uralkodhattak, amelyeket most el sem tudunk képzelni. Sztraka Ernő rengeteg tapasztalatokat szerzett külhoni tanulmányai során, mint világlátott ember tért haza, és azon dolgozott, hogy erősítse Békéscsaba térségi szerepét – fogalmazott Kis Béla. 

 

Fotó: Szabó Richárd/ Behir.hu

 


A Békéscsabai Jókai Színház műszaki csoportvezetője az Ibsen Ház elkészültének hátteréről beszélt. 

– A házat 150 évvel ezelőtt építette a tervező, Sztraka Ernő. Azóta is folyamatos használatban van. Sok minden volt már itt, mostanában ugyanakkor visszatért az eredeti funkciókhoz. Amióta a színház üzemelteti, azóta van benne iskola, vannak benne civil szervezetek és természetesen előadások is – mondta el Bojczán István

Sztraka Ernő a településen folyó építési munkálatokat nemcsak tervezte, hanem mindvégig ellenőrizte is. Szinte valamennyi régi középület az ő tervezőasztalán született. Emellett a heti piac és a vásári rend feltételeinek megszervezése és biztosítása is a feladatai közé tartozott.

További programok »

Kultúra

Kamarakiállítás Gyóni Géza munkásságáról

A Munkácsy Mihály Múzeum legújabb időszaki kiállítása a Békéscsabához szorosan kötődő Gyóni Géza munkásságát a költő személyes tárgyai mellett korabeli dokumentumok és fényképritkaságok segítségével mutatja be a látogatóközönségnek. 
2024. május 29. 17:08
FEL