Megemlékeztek 1956 mártírjairól Békéscsabán

2019. november 5. 09:33 | Szilágyi Viktória

Mány Erzsébet és Farkas Mihály kivégzésének helyén tartottak ünnepi megemlékezést, a Kazinczy utcai emléktáblánál. Ezt követően a Berényi úti temetőben helyeztek el az áldozatok sírjaira koszorúkat, Zsíros Mihály hadnagy, Mány Erzsébet és Farkas Mihály sírjánál.

Az 1956-os forradalom mártírjainak emléke előtt hajtottak fejet Békéscsabán hétfőn. A megemlékezés kezdetén Fónagy Jázmin, a békéscsabai Színitanház növendéke mondta el Csoóri Sándor Emlékezés 1956 novemberére című versét, majd Szabó László, az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium intézményvezetője mondta el megemlékező beszédét. 

– November 4-e az 1956-os forradalom és szabadságharc megtorlásának kezdete, a magyar emlékezet kitörölhetetlen napjává lépett elő. Magyarország kormánya emléknappá nyílvánította: minden megtorlás kezdetének szimbóluma – fogalmazott az igazgató. Szabó László beszámolt a Gyulaváriban történt eseményekről, melynek Mány Erzsébet és Farkas Mihály is részesei voltak. Fiatal forradalmárok egy csoportja a gyulavári helyőrségtől szerzett fegyvereket. Összecsapás nem történt, a forradalmárokat elfogták. Mány Erzsébetet és Farkas Mihályt a hatalom halálra ítélte, hiába folyamodtak kegyelemért.

Zsíros Mihály hadnagy nővére, Bereczki Sándorné a koszorúzást  követően mondta el, hogy öccse leveleiből ismeri a Budapesten történteket. A hadnagy a fővárosban lett sortűz áldozata.

 

Galéria

 

További programok »

Békéscsaba

Virtuális Csaba kártya – mobilalkalmazás teszi kényelmesebbé a csabaiak életét

Az elmúlt négy év alatt 12 ezer békéscsabai igényelt Csaba kártyát. A szolgáltatással jelenleg több mint 130 vállalkozásnál lehet kedvezményesen vásárolni, 2019 óta pedig a rendszer pontgyűjtési lehetőséggel bővült. Nemrég befejeződött a kártyához kapcsolódó mobil alkalmazás fejlesztése, amellyel például az aktuális tömegközlekedési menetrendekre vagy a legközelebbi életmentő eszközre is rá lehet keresni.
14:23
FEL