Megdőlt az országos napi melegrekord

2021. július 9. 07:49 | behir.hu

Tetőzött a hőség, meg is dőlt az országos napi melegrekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Az OMSZ közleménye szerint országszerte 33 és 40 Celsius-fok között alakultak a maximumok, csak kevés állomáson mértek 35 fok alatti értékeket.

Mostanáig július 8-án 39,3 fok volt a napi melegrekord, amelyet 2015-ben Budakalászon mértek. Csütörtökön ennél csaknem egy fokkal melegebb volt: a Fejér megyei Adonyban 40,2 fokig melegedett a levegő. Emellett 39 fokot regisztráltak Simontornyán, Szúnyogon, Fehérvárcsurgón, Gyálon, Kiskunhalason és Pakson is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdától péntek éjfélig rendelte el legmagasabb, harmadfokú intézkedését, a hőségriadót.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat arra is figyelmeztetett, hogy pénteken nyugat felől heves zivatarokkal érkezik a hidegfront. Péntekre zivatarveszély miatt az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki. A zivatarokat többfelé viharos szél, intenzív esőzés, illetve nagy méretű jégdarabok kísérhetik.

Az előrejelzés szerint pénteki maximumok 25 és 37 fok között alakulnak, északnyugaton mérhetik az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékeket.

Szombaton és vasárnap már legfeljebb 32-33 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Forrás: MTI

További programok »

FEL