Még tíz évig biztosan marad a díjmentes roaming az unión belül

2022. április 5. 10:00 | behir.hu

Az európai vezetők 2032-ig meghosszabbították a külön díj nélküli külföldi telefonhasználatot.

– Megállapodtak az európai vezetők abban, hogy 2032-ig meghosszabbítják a díjmentes roamingszolgáltatást az Európai Unió egész területén – írja az Euronews.

Az Európai Tanács jóváhagyta az Európai Parlament által 2021 decemberében elfogadott szabályozást, amely lehetővé teszi a barangolásra vonatkozó szabályok meghosszabbítását 2022. június 30-án túlra, amikor azok lejárnak. A vonatkozó rendelet július 1-jén lép hatályba.

Ez azt jelenti, hogy a mobilfelhasználóknak nem lehet külön díjat felszámítani az sms-ekért, a hívásokért és az internetezésért az EU 27 tagállamában, bár a rendelet lehetővé teszi a mobilszolgáltatóknak, hogy áraikat a fenntarthatóság érdekében kiigazítsák.

Az Európai Unió 2017 júniusában törölte el a roamingdíjakat, azóta az európaiak az unión belüli utazásaik során ugyanolyan feltételekkel használhatják mobil-előfizetésüket hívásra, sms-ezésre és internetezésre, mint saját országukban, többletköltségek nélkül, de csak három egymást követő hónapon keresztül. Ezen túl a szolgáltatók külföldi tarifatáblázatot alkalmazhatnak. 

A rendelet szerint a fogyasztók ugyanolyan minőségű és sebességű mobilinternet-kapcsolathoz juthatnak hozzá külföldön, mint otthon, ha ennek a célország mobilhálózatában megvannak a technikai feltételei.

A rendelet ezenfelül hatékony hozzáférést biztosít a segélyhívó szolgálatokhoz, és elősegíti, hogy a fogyasztók tudatában legyenek a barangolás során használt értéknövelt szolgáltatásokkal kapcsolatos pluszköltségeknek.

A „méltányos használatra” vonatkozó politika is érvényben marad, amely megakadályozza, hogy a felhasználók visszaéljenek a lehetőséggel, és az egyik országban olcsóbb szerződést kössenek, amelyet egy drágább országban érvényesítenek. 

Az Európai Bizottság adatai szerint a mobiltelefonnal rendelkező európaiak legalább fele utazott külföldre az elmúlt négy évben, a mobilbarangolás használata mintegy tizenhétszeresére nőtt a roamingdíjak 2017-es megszüntetése előtti nyár vonatkozó adataihoz képest.

 Forrás: Világgazdaság

További programok »

Világ

FEL