Búcsút mondhatunk a roamingdíjaknak – erre azért figyeljen

2017. június 2. 09:30 | behir.hu

Június közepétől nem kell többlet díjat fizetni, ha az Európai Unión belül akarunk telefonálni, vagy mobilnetezni.

A szolgáltatók azonban vizsgálják majd, hogy betartják-e az ügyfelek a méltányos használatra vonatkozó feltételeket.

Összhangban az Európai Uniós szabályozással a Magyar Telekom ügyfelei 2017. június 15-től a belföldi díjcsomagjukban érvényes árakon, EU roaming többletdíj nélkül telefonálhatnak, SMS-ezhetnek és netezhetnek az EU-ban, amennyiben betartják a méltányos használatra vonatkozó feltételeket – írja közleményében a legnagyobb hazai mobilszolgáltató.

A korábbi évek roaming adatai alapján a Telekom ügyfelei a legnagyobb roaming forgalmat eddig is az EU országaiban, azok közül Németországban, majd sorrendben Ausztriában, Olaszországban és Franciaországban és Horvátországban bonyolították. A Telekom jelenleg az EU zóna 37 országának 105 hálózatán kínálja a roaming szolgáltatást ügyfeleinek.

A Telekom várakozásai szerint a belföldön megszokott feltételek kiterjesztésével ügyfelei még nagyobb kedvvel és szabadsággal használják majd telefonjaikat az Európai Unió országaiban történő időszakos utazásaik során.

Az elmúlt években számos, a roaming használatot elősegítő kedvezményes ajánlat hatására folyamatosan nőtt a roaming hang- és adatforgalom az ügyfelek körében, a tavaly nyári adatok szerint egy év alatt hatszorosára nőtt a roaming adatforgalom a Telekom lakossági ügyfelei körében. A növekedésnek a szabad roamingolás most újabb lendületet adhat.

2017. június 15-től a hívások után a díjcsomagban foglalt belföldi egyéb mobil irányú hívás díját kell fizetni, a roaming többletdíj – a méltányos használati feltételek erejéig - eltörlésre kerül. A hívásfogadás – a méltányos használati feltételek erejéig - az EU-ban díjmentes. Az itthonról EU-ba irányuló hívások nemzetközi hívásnak minősülnek, és a díjszabásuk eltér a roaming során alkalmazottól.

Az EU rendelet szerint a hazai díjakon való roamingolás lehetősége csak az időszakos utazásokra (pl. nyaralás, síelés, üzleti út) vonatkozik, nem pedig állandó vagy életvitelszerű külföldi tartózkodás esetére (pl. munka vagy tanulás miatt). A távközlési szolgáltatók ennek megítéléséhez legalább 4 hónapos időszakra visszamenőleg vizsgálhatják a forgalmi és jelenléti adatokat. Amennyiben a forgalmi és jelenléti adatok alapján az ügyfél túlnyomórészt nem belföldön használja a szolgáltatást, úgy előzetes értesítést követően a szabályozásban rögzített többletdíj számítható fel.

forrás: mmonline.hu

FEL