Ha szerényen is, de ébredezik a megyei turizmus

2020. május 18. 17:23 | Sipos Gábor

A kijárási korlátozások enyhítésével ébredezik a turizmus is. Az első vendégek már a hétvégén megérkeztek Gyulára. Ha nem is tömegével, de sétáló párok és családok, valamint érdeklődő turisták népesítették be a gyulai vár környékét a hétvégén.

A korlátozások könnyítését sokan kihasználták a hétvégén. Volt, aki csak sétálgatott, voltak, akik a kacsák legnagyobb örömére kisebb pikniket rendeztek a tóparton és volt, aki már kisebb nyaralásként élte meg a hétévégét Gyula ikonikus helyszínén, a vár környékén.

Baranyai Géza és kedvese Veszprémből érkezett kikapcsolódni a fürdővárosba és mint mondták, örültek annak, hogy kimozdulhatnak a bezártságból. 

Bár megérkeztek az első turisták Gyulára, azért a hotelek még messze nincsenek kihasználva. Egy debreceni család kifejezetten élvezte, hogy szinte egyedül vannak a szállodában.

– Tudom, hogy a turistaszezonnak és a vendéglátóknak nem kedvez a helyzet, de csütörtökön egyedül voltunk egy 120 férőhelyes szállodában. Gyakorlatilag a miénk volt az egész – mondta mosolyogva a civis városból érkező Bicskei Gábor.

 

 

Az új szabályozás értelmében a zárt kiállítóterek még nem, a nyitott térrel rendelkező emlékhelyek  viszont már fogadhattak látogatókat. Ezt használta ki Kálmán Zalán, aki a barátnőjétől kapta születésnapi ajándékként a néhány napos kikapcsolódást. 

– Hajdúszoboszlóról jöttünk, tegnap érkeztünk. A vár az előző nap még zárva volt, ma meglepődéssel fogadtuk, hogy kinyitott. Még nem mentünk be, de tervezzük – mondta a fiatal páros, majd felsétált a vár feljáróján.

A Gyulai vár udvara és a gyilokjáró körbesétálható, valamint a toronyból is megtekinthető a vár környékének panorámája. Az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a zárt ajtók mögött lázas munka folyt az elmúlt hetekben. Volt idejük és lehetőségük újra lajstromba venni a régiségeket: akadtak olyan érmék, amelyek 1969 óta egy borítékban hevertek, most ezek is előkerültek.

– Örültünk a könnyítéseknek és azonnal kinyitottunk a szabadtéri tereinket, így a kastély kávézót már a múlt hét végén is látogathatták a vendégek. A gyulai vár – mint múzeális kiállítóhely – speciális helyzetben van. Átgondoltuk, hogy hogyan tudjuk a szabad teret látogathatóvá tenni, így most nyitva áll a látogatók előtt a vár egy része – nyilatkozta Fekete-Dombi Ildikó.

A gyulai vár jelenleg félárú belépővel látogatható. A várfürdő a szükséges korlátozások mellett a pünkösdi hosszúhétvégétől várja a vendégeket.

További programok »

Itthon

Szerda estig meghosszabbították az oltási időpontfoglalás határidejét

Szerda estig meghosszabbították az oltási időpontfoglalás eredetileg kedden lejáró határidejét azért, hogy minél többen megkaphassák a védőoltást - mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
2021. május 17. 15:07
FEL