Még a Stones egyik szaxisa is járt a világhírű csabai Kotróban

2022. április 13. 11:07 | Such Tamás

A Békési út környékét évtizedekig vidáman szolgáló ivó már több hete végleg bezárt ebben a funkcióban. Az L-alakú házrész kalapács alá került és ha az új tulajdonos – aki még nincs meg – továbbra is hasonló egységként üzemelteti az ingatlant, akkor sem lesz már olyan, mint valaha.

Jó két hónapja végleg becsukta portáját az utolsó cserépkályhás söntés. Retro hely volt, de nem divatból. Egyszerűen csak így maradt, de épp ez volt a bája.

A Kotró (leánykori nevén Kéményseprő) tipikusan az a helyiség volt, ahol nem a kifejezetten vasalt ingesek ütötték el a hosszú kőpulton könyökölve a meghajlított időt, ahol még elfogadható áron mértek egy korsó sört, ahol még lehetett fabábus biliárdon játszani és ahol viharvert kerékpárok várták – a fehér zsebkutyák helyett – a még viseletesebb gazdájukat az utcán.

 

A Kotró a Meseház kapujából – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Kocsmára nyílik a fekete ajtó – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

Olykor a vele átlósan szemben működő Meseház fellépő művészei és vendégei befogadó csehóvá avanzsálták. S mint ahogy a focinál az ivókat harmadik félidőnek hívják, itt is hasonlóképp működött a rendszer. Koncert előtt, közben és után is pörgették a kasszát a messziről – akár a határon túlról is – érkező, kiszáradt torkú, világhírű (!) muzsikusok.

Történetesen 2010-ben és a rá következő esztendőben is a Meseházban muzsikált a fővárosi Balázs Elemér Grouppal Tim Ries, a Rolling Stones egyik szaxofonosa. A második alkalommal elmesélte, közel áll az anyazenekarhoz: minden nap együtt lógnak, ugyanazon a privátrepülőn utaznak, ugyanabban a hotelekben laknak, csak épp a gázsijuk közt van némi differencia.

Később Tim a hangverseny közben sajnálkozva említette meg, hogy elfogyott a jó testes magyar bor, az öltözőben csak francia maradt. Nem kell nagyon magyaráznom, a harmadik félidő az ivóintézményben érte utol őket.

 

Tim Ries – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Tim Ries meselázban – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

A Kotró-koncertek kombónál maradva, egyszer előfordult az is, hogy a Békéscsabára szinte hazajáró Ken Vandermark amerikai fúvós a kimérésben megosztott egy szelfit. Majd a következő külföldi delegáció tagjai azzal kezdtek a Meseházban, hogy hol az a kocsma, amelyiket a Facebookon láttak?

***

Kotrómorzsák:

A napokban egy idős hölgy mesélte, hogy ő már a gyerekkorában is odajárt, de akkor még az intézmény süteményboltként üzemelt. Az államosítást követően a cukrászda 162. számú italbolt lett stb.

Az egyik haverom – aki a szomszédos Leningen utcában lakik – elmondása szerint alighogy legurult a biliről, már az ivó hajópadlóját taposta.

Az egyik ex-törzsvendég élete legsimlisebb húzását épp a papája ellen követte el a helyszínen. Mindketten a mezőgazdaságból keresték a kenyerüket, ám az egyik betakarítós napon úgy volt vele, inkább kocsmanapot tart.

 

Grencsó István és Szekeres Tamás – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Még interjúzni is lehetett előtte – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

Édesapja viszont ezt nem így gondolta és a bálázógéppel ment a fiáért. Leparkolt a ház előtt, majd ahogy belépett a kármentő küszöbén, a fia a hátsó szoba ablakán ugrott ki az utcára. (Az lett volna az igazi, ha elköti a masinát.)

A rolólehúzást csupa természeti katasztrófa idézte elő: először elvitték a játékgépeket, majd megszűnt a cigarettaárusítás és a nyakunkba zúdult a Covid-19... (Két éve épp a pandémia alatt beszélgettem Branyóval, a Hely Szellemével.)

Egy kicsit ismét kevesebb lett a város.

 

***

És egy személyes történet. Mondjam? Ne mondjam? Mindegy. 50 éve, az egyik februári koraestén apám kilépett a Kotró ajtaján és meg sem állt az első telefonfülkéig. – Gratulálok, tanár úr! Fia született! – mondta a vonal végén az orvos.

 

Volt egyszer a Kotró – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

FEL