Maszkot gyártanak és fertőtlenítenek Mezőkovácsházán

2020. április 27. 17:46 | D. Nagy Bence

A koronavírus járvány kapcsán több Békés megyei település önkormányzata fogott arcmaszkok készítésébe. Mezőkovácsházán a vírus elleni védekezés jelenleg több fronton is zajlik.

A mezőkovácsházi önkormányzat a Dél-Békés Mentőcsoport Alapítvánnyal együttműködve arcmaszkok gyártásába kezdett.

– Egy helyi foltvarró szakkör csatlakozott be az önkormányzat és a mentőcsoport kezdeményezésébe. Egykori szakmabeliek és hobbiszinten varrók dolgoznak együtt, naponta akár 3-400 maszkot elkészítve – mondta el Csepreghy Elemér, Mezőkovácsháza polgármestere.

Az elkészült maszkokat a mentőcsoport egyik munkatársa gyűjti össze a környező településekről, valamint Mezőkovácsházáról, ezek később az önkormányzat által biztosított telephelyre kerülnek. Az ingatlan udvarán létesített konténerben egy ózongenerátorral fertőtlenítik a maszkokat. A Magyardombegyházról vásárolt anyagokat egy légzéstechnikával foglalkozó szakember ajánlása alapján dupla rétegben összevarrva készítik el. A maszkok moshatók és fertőtleníthetők, az erősen lúgos hipó sem roncsolja az anyagot, egyedül vasalni nem szabad.

 

Ózongenerátor fertőtleníti az arcmaszkokat

A védekezés fontos részét képezi a településen zajló fertőtlenítés is.

– A mentőcsoport tagjai és önkéntesei Mezőkovácsházán, illetve járás többi településén négynaponta végeznek fertőtlenítést. Ezen alkalmakkor minden forgalmasabb épület és közterület sorra kerül, természetesen a lakosság előzetes figyelmeztése után – hangsúlyozta Zalai Csaba, a Dél-Békés Mentőcsoport parancsnokhelyettese. Hozzátette, hogy a védőfelszerelések és felületfertőtlenítők igényléséhez létrehozták a Segítünk Dél-Békés honlapot, ahol elsősorban az önkormányzatok, a civil és egyházi szervezetek, valamint a közintézmények jelentkezhetnek. A mentőcsoport minden esetben tájékoztatja az igénylőket a fertőtlenítő helyes használatáról, amely egyedül ivóvíz és bőr fertőtlenítésére nem alkalmas.

Az igényelt eszközök a mentőcsoport mezőkmezőkovácsházi telephelyén, Orosházán és Szabadkígyóson vehetők át a hét kijelölt időpontjaiban.

 

További programok »

Itthon

FEL