Inkubátorházat avattak és jótékonysági futóversenyt rendeztek Mezőkovácsházán

2022. december 9. 18:07 | Papp Ádám Sándor

Pénteken adták át hivatalosan a mintegy 100 millió forintból felújított inkubátorházat Mezőkovácsházán. A fejlesztéssel 32 új munkahelyet teremtettek a településen. Az eseménnyel egyidőben rendeztek a településen jótékonysági futást Józsa Petra számára, aki egy nagyon ritka genetikai betegséggel küzd.

Az átadó eseményen elhangzott, hogy a 100 millió forintból felújított épületben dolgozók a szegedi gyufagyár csomagolóanyagát készítik immár november közepe óta.

– Elsődleges partnerünk a szegedi gyufagyá. Kiemelt előnyt jelent számunkra, hogy a hasonló cégekkel szemben, mi 350 négyzetméternyi saját raktárkapacitással és saját gépparkkal rendelkezünk – részletezte Hegyes István, az MKH Foglalkoztató Kft. ügyvezető igazgatója.

 

 

Az önkormányzat hat éve vásárolta meg a héthektáros ipari területet, ahol 7000 négyzetméternyi épület van. A térség országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy újabb munkahelyeket teremtettek a beruházással.

– Nagyon boldogok vagyunk, hogy a MKH szolgáltató november 15-én elkezdett dolgozni itt Mezőkovácsházán, amellyel 32 új álláshely jött létre. Immár harminc éve nem történt ekkora volumenű munkahelyteremtés a településen. Van továbbá még egy jó hírem, hogy a területen lévő ingatlanok közül lesz kiválasztva még egy fejlesztése, miután Mezőkovácsháza újabb 100 millió forint értékű pályázatot nyert – fogalmazott Erdős Norbert.

 

 

Az átadóval egyidőben rendezték meg a településen azt a jótékonysági futást, amely egy 11 éves kislány gyógyulásáért jött létre. Józsa Petra egy nagyon ritka genetikai betegséggel küzd, amelynek velejáró tünete, hogy a végtagokból felszívódnak a csontok.

– Gyakorlatilag egy üdítőitalos kupak volt a nevezési díj és minden egyes kupakhoz mi 5 kg kupakot gyűjtöttünk össze. Nagyjából 15-20 mázsa kupak árát is meg fogja kapni Petra és családja. Továbbá voltak cégek, amelyek genetikai vérvizsgálatot ajánlottak fel Petrának úgy, hogy egész gyógykezelése idejében háznál fogják ezt elvégezni – emelte ki Csepreghy Elemér, Mezőkovácsháza polgármestere.

 

 

A kislány szülei elmondták, hogy jelen pillanatban egy olyan autó megvásárlására gyűjtenek, amely Petra mindennapi iskolába- és kezelésre járását könnyítené meg.

– Petra egy elektromos kerekesszékkel közlekedik, amelyet nekünk mozgatnunk kell. Tudni kell, hogy ez az eszköz 93 kg, amelyet emberi erővel ki-be emelgetni egy autóból két férfit igényel. Néha, amikor sikerül kölcsön kérnünk autót, amelybe befér a kerekesszék, akkor is ketten emeljük meg azt. Ezért gyűjtünk most egy olyan autóra, amely vagy rámpával, vagy kerekesszék emelővel van felszerelve és Petrát a mindennapok során el tudjuk szállítani oda, ahová szükséges – hangsúlyozta Józsa Attila, Petra édesapja.

A jótékonysági futáson mintegy 350 fő vett részt, a mezőkovácsháziakon túl Szegedről kézilabdázók és vízilabdázók is teljesítették a 2,3 kilométeres távot.

 

 

– Petráék ott laktak abban az utcában ahol én, illetve a szülei az ügyfeleim voltak. A kislányt születése óta ismerem, így alap dolognak tartottam, hogy részt veszek a futáson – mondta a behir.hu kérdésére Lipták János.

Józsa Petra szülei célként tűzték ki, hogy megtalálják a ritka betegségben szenvedő sorstársakat és tanácsokat kérjenek tőlük, hogy miként lehet együttélni a betegséggel, illetve kigyógyulni abból.

További programok »

Itthon

FEL