Másodjára rendezett biciklis raktárlátogatást a Munkácsy Mihály Múzeum

2023. október 14. 15:51 | Vincze Attila

Kerékpáros túrával egybekötött természettudományi raktárlátogatásra invitálta az érdeklődőket pénteken délután a Munkácsy Mihály Múzeum. A programon a résztvevők betekinthettek a különleges műtárgyakkal teli raktár kulisszái mögé is.

Az eseményt a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében rendezte meg a kulturális intézmény. Az érdeklődő kicsik és nagyok péntek délután négy órakor indultak el két keréken a múzeumtól, majd egészen a kétegyházi úton található természettudományos raktárig tekertek. Ott egy rövid szusszanás után Váncsa Klára természettudományos muzeológus tartott rögtönzött tárlatvezetést a résztvevőknek.

A szakember a behir.hu-nak elmondta, hogy a Munkácsy múzeumnak több külső raktára is van a városban és úgy gondolták, hogy a természettudományos raktár olyan kincseket rejt, melyeket érdemes megmutatni a közönségnek. Sőt, egy-egy ilyen alkalommal arra is lehetőség kínálkozik, hogy a látogatók megismerjék a muzeológusok munkáját. 

– A természettudományi gyűjteményünknek több része van, például megtalálható itt a gerincesek, a puhatestűek vázának összessége vagy éppen az ásványgyűjteményünk, melyeket igyekszünk megmutatni a résztvevőknek. A mi munkánk először is az, hogy vigyázzuk a gyűjteményt, revíziózzuk, vagyis időnként átnézzük az anyagot, hogy minden rendben van-e vele, de a fejlesztés, bővítés is a feladataink között van – fogalmazott. 

A nagyjából egy órás látogatáson ugyan nem fért bele mind a 32 ezer darab érdekesség megismerése, de így is nagy élmény volt a több tucatnyi preparált állat, csontváz, trófea vagy kőzet megtekintése, sőt még a váci múmiák tárolódobozaival is találkozhattunk. Reméljük jövőre újra lesz lehetőségünk felfedezni a múzeum rejtett csodáit, hisz közel sem láttunk még mindent.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Könyvet írt az egykori csabai judoedző – portré a szerzőről

Kapáslövés címmel jelent meg a közelmúltban a debreceni születésű, békéscsabai érintettségű, ám évek óta Szentendrén élő Balogh Zoltán könyve. A korábban eredményes judózó, később sikeres edző Békéscsabán töltötte sorállományú szolgálatát: versenyzőként és edzőként is. Azt követően még két évet ráhúzott; és mint tréner csodálatos csabai cselgáncsosokat nevelt ki.
2024. június 17. 15:15
FEL