Másfél millió eurós apartmanokat takarít a csabai fotós

2020. május 12. 09:39 | Such Tamás

Tavaly besokallt, és külföldre ment takarítani a csabai, ám nemzetközi díjakkal is elismert fotográfus. Mező Pisti elmondása szerint a Föhr-szigeten újjászületett; és persze most is ott lenne, ha... Fiatalabb, így megegyeztünk, hogy nyugodtan visszategezhet.

A MÁV-pálya melletti Virág utcában találkoztunk, ahol stílszerűen, egy rozsdás víztározó-aknára ült le; rágyújtott. .

– Amúgy valamikor a kis tévéstúdiókban, nagy füstben nagy dolgokról beszélgettek.

– Más lett az értékrend. Nem? A fontos dolgok érdektelenek, és a jelentéktelenek pedig lényegesek lettek. Én például folyamatosan megkapom, hogy miért nem készítek mosolygós képeket? Miközben a női érzékiséget szeretem visszaadni. Az emberek vigyorogjanak a Facebookon, mert az arra van! És ezt Csirke Pisti mondta nekem, hogy „Döntsd el, hogy ebből pénzt akarsz csinálni, vagy sem!”.

– Ezt később még kibontjuk… Azért ilyen jó képlátásod, mert évekig a moziban voltál jegyszedő?

– Dehogyis! Semmi köze hozzá, hiszen sokkal hamarabb kezdtem el fotózni. De ahogy mondtam, nem tudok pénzért fotózni, mert nem tartom magam elég jónak.

– No!

– Jó, de a világ legjobbjaihoz hasonlítom magam. Ha egyszer pénzre váltom a képeimet, akkor biztos, hogy Ulbert Zoli (Zöld Kosár biobolt tulajdonosa; az üzlet kirakatában néhány Mező Pisti fotográfia domborít) fogja eladni őket, mert ő úgy dumál, hogy még szerintem én is megvenném tőle. Csúcs pali!

Mező Pisti

Itthon lejt a pálya, de máshol kihívás; vagy fordítva?

– Négy éve a Lencsési Közösségi Ház által meghirdetett, Csak tiszta forrásból című pályázaton két díjat is bezsebeltél (szakmai I. helyezettet és a közönségdíjat). Talán ilyen még azóta sem volt. Nem gondolkodtál azon, hogy mégis fotózásból élj?

– Ezen mindig is gondolkodtam… Amúgy a világhírű 1x-en 23 képemet publikáltak.

– Kellenen a díjak?

– Szükségem van az elismerésre, ugyanis én abban a korban nőttem fel, amikor még az anyáink a szerénységre neveltek.

– Ezért nem vittük semmire. Akkor szerelemből fotózod a csajszikat?

– Ebben a tekintetben pedig nagyon ügyetlen vagyok: a jeleket észre sem veszem… ha nálam félmeztelenül kijön egy nő, rászólok, hogy öltözzön fel, nehogy megfázzon! Mert eredendően úgy vagyok vele, hogy a fotózás közben a modell egy tárgy, és be kell helyezni a környezetbe. És képes vagyok akár egy fél órát is mászkálni a városban azért, hogy megtaláljam a potenciális hátteret. S tény, a modell mindent elad. Ha egy jó modellt, mondjuk egy szemétdombra állítasz fel, akkor is jó a kép; ellenben, ha egy rosszat elviszel Hawaii-ra, akkor sem biztos, hogy eladja a felvételt.

– De létezik ennek egy fonákja is: van egy képpár, amikor az egyiken a dagi csávó egy BMW előtt pózol, és a nője azt írja alá, hogy „Egy kicsit macis a párom”; a másikon ugyan az a fej egy Trabi előtt feszít, és azt írták alá, hogy „Kövér disznó”. Miét mentél ki?

– Mert egyszerűen besokkalltam, és most is mennék, csak hát a karantén. (Pistiék idénymunkában voltak „kint”, még az ősszel hazajöttek – S. T.) Szóval, tavaly nyáron Pandával, az egyik mozis kolléganőmmel meguntuk az ittlétet, és kimentünk a Föhr-szigetre, amely Németországhoz tartozik, de már majdnem Dánia.

– Milyen?

– Hááát… én azóta vagyok boldog ember. És az a furcsa, hogy jól érzem magam, amihez egyáltalán nem vagyok hozzászokva. Nem mellesleg, a rólam készült képeken én sem mosolygok, de mindig azt mondom, „Gyerekek, belülről kell mosolyogni!”.

 

Mező Pisti

A gát fölött egy kis tízemeletes villant

– Nem monoton takarítani?  

– Nem, mert Pandával nagyon nagy összhangban vagyunk. Ráadásul nem weekend házakat, hanem többszintes, másfél millió eurós apartmanokat takarítunk. Hihetetlen, hogy mi zajlik ott: például az egyik csávó egymillió euróért vett egy házat, majd ledúrta, és 2 millióért ráépített egy újat. A 80 évesek pedig alig bírnak kiszállni a Teslából.

– Békák vagytok? Mert úgy tudom, a németek „békáknak” nevezik a kelet-európaiakat.

– Próbáltam csajozni, de szerintem nekik üzbég birkapásztorok vagyunk. De nekem amúgy sem jönnek be a három fejjel magasabb, 46-os lábú az északi lányok.

– Ha újra megnyitják a határokat?

– Mindenképpen vissza fogunk menni.

– A külföldön takarító fotós.

– Ez lehetne egy sikersztori is, hiszen az összes nagy színész eleinte rengeteget nélkülözött. De nem akarom tudni a jövőt, mert félek, hogy nem leszek világhírű fotós!

– Miért akarsz világhírű fotós lenni?

– Mert szerintem egyszer jó leszek ebben a szakmában.

– Maradj Csabán.

– De engem a világ meghódítása érdekel. Tudod jól, hogy halálszerény vagyok, ezért nem vagyok sehol.

– És közben azt hiszik, hogy arcoskodsz?

– Ja! A ma még nem emlegetett Csirke Pisti másik nagy mondása: „A  magabiztosság nem egyenlő a nagyképűséggel”.

(Mező Pisti képeit ITT! lehet megkukucskálni.)

További programok »

FEL