Márton-napi libalakomák országszerte

A Szent Márton-napi hagyományok újjáélesztését tűzte ki célul a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezése, amelyhez Békés megyéből is több étterem csatlakozott. A hazai gasztro-turizmust népszerűsítő kampányban november 11-én libaételek és újbor került az asztalra.

A legenda szerint Szent Márton szerénysége miatt inkább elrejtőzött a libaólban, amikor hívei püspökké akarták választani, ám az állatok gágogásukkal elárulták.

A libaételek a gazdasági munkák lezárásának és a téli pihenés megkezdésének ünneplését is szolgálták, hiszen a hamarosan megkezdődő adventi, böjti időszak előtt ez volt az utolsó alkalom a lakomára.

Ezeket a hagyományokat elevenítették fel többek között Újkígyóson, ahol Márton napján töltött libamellet kínáltak a vendégeknek. A steak-burgonyával tálalt fogás minden eleme helyi termelőktől származik, így igazi hazai ízeket kóstolhattak azok, akik betértek a Park Étterem és Kávézó ajtaján. A nemrég nyílt éttermet egyre többen kezdik felfedezni a kisvárosban.

Újkígyóson nagyon nagy hagyománya van a libatartásnak, a település nyaranta megrendezett gasztrofesztiválja, a Galiba Napok is e köré épül. Kovács Ferenc étteremvezető elmondta, az ottani főzőverseny győztes receptjét veszik föl az étlapra, amit Márton napján mutatnak be. Mostantól tehát bárki megkóstolhatja a töltött libamellüket.

Az étterem vezetője hozzátette, az volt a céljuk, hogy egy igazi, helyi ételt kínáljanak a vendégeknek, amivel a hagyományokat is ápolják. Ezért döntöttek úgy, hogy csatlakoznak az országos akcióhoz.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , ,