Márton Anita sejtette, hogy érmet szerezhet

2016. augusztus 15. 08:10 | Fekete Kata

Márton Anita tudta, hogy képes országos csúcsot elérni a női súlylökés riói olimpiai döntőjében, a selejtező után pedig azt is sejtette, hogy érmet szerezhet. 

    A 27 éves atléta magyar rekorddal, 19,87 méterrel szerezte meg a bronzérmet.
    "A szokásosnál gyengébben kezdtem, aztán próbáltam folyamatosan javítani. A második már 18,72 méter volt, s éreztem, hogy tudok ennél sokkal nagyobbat lökni" - nyilatkozott az MTI-nek Márton Anita.
    Hozzátette: ekkor még nem figyelte, miként teljesítenek a riválisok, csak a harmadik sorozat után leste őket.
    "Akkor feljöttem a harmadik-negyedik helyre, azonos eredménnyel a kínaival. Nem is tudom, mikor volt utoljára ilyen szoros a mezőny! Amikor megláttam a hatodik lökés után, hogy azonos eredménnyel vagyok a másodikkal, igazából nagyon boldog voltam. Ám súlylökésben azonos eredményt elérni egy másikkal nagyon ritka, s rosszul esett volna egy kicsit, ha így marad" - mondta arról, hogyan élte meg az olimpiai döntőt.
    A békéscsabai versenyző kijelentette, az edzéseredmények alapján tudta, hogy képes megjavítani az országos csúcsot.
    "Minden lökés után éreztem, hogy ebből is hiányzott még egy kicsi, abból is. A harmadik lökés után már csak arra koncentráltam, hogy teljes erőből nagyon hosszan meglökjem a súlyt, ha kell, akkor kilépek. De igazából soha nem lépem ki a lökéseket, le is kopogom..." 
    Elárulta, az Olimpiai Stadion dobóköre egy kicsit lassabb a szokásosnál, s ezt sokan nem szeretik.
    "Nem tudják nagy sebességgel megcsinálni a forgást, de én kifejezetten szeretem a lassabb köröket, mert nekem nagyobb biztonságérzetet ad, a forgóknál kicsin múlik, hogy ne csússzon ki az ember. Ilyen szempontból a csúszó technikások kicsit egyszerűbb helyzetben vannak" - mesélt a technikai részletekről.
    Márton Anita az olimpiai előtt a legjobb hatba szeretett volna kerülni, s úgy gondolkozott, hogy a dobogóra is odaérhet. 
    "A selejtezők után lehetett látni, hogy ki milyen állapotban van, mit tudhat. Akkor egy picit nagyobb esélyt éreztem az éremre" - mondta, majd nevetve hozzátette: "de hihetetlen érzés, még most sem tudom elhinni teljesen."
    Kiemelte, az elmúlt négy évben az olimpia volt a főverseny, amire készült edzőjével, Eperjesi Lászlóval, nap mint nap, "a többi verseny csak egy-egy állomás volt." 
    "Nagyon boldog vagyok, hogy mindent, amit elterveztünk, sikerült megvalósítani" - hangsúlyozta.
    Az ellenfelekről azt mondta: "nagyon jó társaság jött össze, nagyon jóban vagyunk, év közben is rengeteget versenyzünk együtt." 
    "Én nagyon picinek számítok a 172 centimmel, de ezt tudom ellensúlyozni azzal, hogy gyors vagyok, dinamikus. Sokan mondják, hogy az egyik legjobb technikával én rendelkezem" - fogalmazott Márton Anita, akinek nem sok ideje lesz az ünneplésre, mivel augusztus 25-én már a zürichi Gyémánt Liga-viadalon van jelenése.
    "Még jó pár versenyem van ebben a szezonban. Majd csak szeptember közepén lesz egy pihenő, amikor elmegyünk a párommal pihenni. Utána egy kicsit visszaengedünk, s november közepén kezdjük az alapozást" - nyilatkozott a folytatásról.
    Márton Anita az elmúlt két évben fantasztikus sorozatot produkált: 2014-ben bronzérmet szerzett a zürichi Európa-bajnokságon (19,04 m - országos csúcs), tavaly első lett a prágai fedettpályás Eb-n (19,23 m - ocs), s negyedik a pekingi vb-n (19,48 m - ocs), idén ezüstöt nyert a fedett vb-n (19,33 m - ocs) és a szabadtéri Eb-n is. 
    A riói olimpián saját, 19,49 méteres országos csúcsát javította 19,87-re.

MTI

FEL