Maradékmentés karácsony után – Miből mit készítsünk?

10:47 | Osgyán Ágnes

Karácsonyra a legtöbben már előre beszerzik az ünnepi ételekhez és süteményekhez szükséges alapanyagokat. Gyakori azonban, hogy a tervezettnél többminden kerül a kosárba, vagy a készételekből főzünk túl nagy mennyiséget. Arról, hogyan gondolhatjuk újra a megmaradt ünnepi fogásokat, Tóth Zoltán séf adott hasznos tanácsokat.

Az ünnepek után sok háztartásban maradnak meg különböző alapanyagok és készételek, amelyek megfelelő ötletekkel könnyedén új fogásokká alakíthatók. Tóth Zoltán szerint egy kis kreativitással nemcsak a pazarlás kerülhető el, hanem változatos és ízletes ételek is készíthetők.

– Ha például savanyú káposzta marad meg, abból később egy nagyon ízletes savanyú káposztaleves készíthető. A húsfélék szintén jól újrahasznosíthatók, akár tortillába tekerve. A tortilla szinte mindent „elbír”, rendkívül sokoldalúan felhasználható, és különösen a gyerekek körében népszerű, hiszen számos finom falat készíthető belőle – fogalmazott.

 

 

A halételek maradékaira is van megoldás – hívta fel a figyelmet a séf.

– A megmaradt halból például fasírtot készíthetünk. Ehhez a halhúst le kell darálni, sóval és borssal ízesíteni, majd tojást adunk hozzá, gombócokat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk és kisütjük. A halas fasírt gyakorlatilag bármilyen körettel tálalható, így egyszerűen beilleszthető a hétköznapi menübe is – tette hozzá.

További programok »

FEL