Már szinte mindent elvetettek a gazdák Békés megyében

2021. május 21. 07:36 | Vincze Attila

Jól haladnak a tavaszi vetéssel Békés megyében, a gazdáknak sikerült behozniuk a korábbi hűvös és száraz időjárás miatt kialakult lemaradást. Az elmúlt hetekben lehullott, jelentős mértékű csapadéknak köszönhetően a legtöbb helyen gyorsan növekedésnek indultak az elvetett kultúrnövények.

Az Újkígyós melletti földeken szépen nő az április elején elvetett kukorica. Az utóbbi közel egy hónapban uralkodó időjárási körülmények kedveztek a tavaszi munkáknak, így az idejében elvetett kultúrnövények mára megfelelő képet mutatnak.  Az utóbbi hetek esősebb időjárásának köszönhetően jócskán megindult a haszonnövények fejlődése.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara május közepi jelentése szerint a tavaszi kalászosok, a borsó, a cukorrépa, a burgonya, a napraforgó, valamint a szemes kukorica vetése is befejeződött. A gazdák a Békés megyei földeken leginkább a napraforgóra és a kukoricára koncentrálnak tavasszal.

– Sikerült időben elvetni a kukoricát, a napraforgót, így már szépen ki is keltek, függetlenül attól, hogy a hideg még mindig befolyásolja a növekedésüket. Ezek viszont már olyan genetikai tulajdonsággal rendelkező kukoricák, amelyek jól bírják a hűvösebb időjárást - mondta megkeresésünre Bozó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei alelnöke.

A szakember hozzátette, hogy többnyire  az őszi gabonák is szépek, de a tavaszi vetésű növények megfelelő fejlődésének érdekében további, komolyabb mennyiségű csapadékra lesz majd szükség.

További programok »

FEL