Már csak egy karnyújtásnyira vagyunk a diákpolgármestertől

2019. október 3. 18:19 | behir

A sors iróniája vagy (a fintora?), hogy jelen pillanatban egyszerre két önkormányzati választás is zajlik Békéscsabán. Az egyik a nagyoké, a másik pedig a kisebbeké. Mi az utóbbiak által hiperaktivizált Csabai Garabonciás Napok utolsó délutánjára látogattunk el, a GarabonCityre, azaz a főiskola zöld területére. Amikor még szinte bármelyik indulóból lehetett polgármester.

És hogy melyik választás a tarkább?  Erre nem nehéz válaszolni. Hiszen, ha megnézünk egy művészeti iskolás tárlatot, határtalan szabadsággal találkozunk, majdan később, amikor az alkotók átlépik nagybetűs küszöbét, szép lassan levagdossák a szárnyaikat. A minap hallottam Szarvas Péter polgármesterétől, hogy a hét folyamán sok érett programmal találkozott – mármint a Garabonciáson.

A felvonulás időpontjára érkeztem meg Garabfalvára, amikor nagy elszánt, „csak egy maradhat!” felütéssel érkeztek az iskolák. És bizony még a zord idő (tegnap vagy 15 fokkal melegebb volt) sem vette el a csapatok szétdurranó életkedvét. Mert, ha kampány van, akkor kampány van! Egy karnyújtásnyira vagyunk az újdonsült polgármestertől.

Rövid bevezetőmet követően álljon itt Benkó Györgynek, a program társszervezőjének a hétösszegzője (vele telefonon beszélgettem; kiderült, a nagy tömegben kábé 15 méterre álltunk egymástól):

Idén összefogtunk a kormányhivatal által szervezett Pályaválasztási Vásár (PÁV) nevű kétnapos rendezvényével – mondta –, ugyanis ez két esemény egy időpontban zajlott, kvázi egymás szomszédságában. Ebből kifolyólag egy átjárhatóságot biztosítottunk a CsabaPark és a főiskola között, ezáltal a PÁV-ra kilátogató általános iskolások megtekintették a GarabonCityt is – mintegy 6 ezer fővel növelve a rendezvény létszámát.

 

Galéria

 

Hozzáfűzte, vasárnap 9 ezren vonultak fel, hétfőn-kedden-szerdán: összesen 18 ezren, az esti záróprogramra is körülbelül 8 ezer főt várnak. A hét folyamán 24 előadás, 640 program valósult meg.

Hatalmas lett a rendezvény – folytatta –, mivel a korábbi Szabadegyetemi Előadások kiegészültek a PÁV programjaival, azonfelül az előadások közé becsatlakozott a Békés Megyei és Iparkamara pályaorientációs napja is, plusz a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a prevenciós előadásaival. Tehát összefogtuk egy hétben az ún. célcsoport-specifikus szolgáltatók feladatait, amellett mindent megtettünk azért is, hogy a fogyasztóvédelmi hatósággal, a rendőrséggel és a polgárőrséggel a lehető leghatékonyabb együttműködés történjen.

A vonulásnál 200-an, a területen 50-en polgárőr és biztonsági őr tevékenykedik, várost a rendőrség és a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőriz.

Egyéb érdekesség, hogy minden reggel 7.30-ra kint van a világhálón az előző nap video-összefoglalója; illetve ami még nem fordult elő a Garabonciás életében: számtalan szülői köszönetnyilvánítás érkezett, mert sokan élőben követhették gyermekeik színpadi produkcióit.

A továbblépésekkel kapcsolatban elmesélte, jövőre kiépítenek egy térfigyelő kamerarendszert, és nagyobb lesz a belső közvilágítás.

***

Jó húsz éve azt néztem – fordulok a mellénk érkező Fodor Józsefhez (Fodi), a Garabonciás „apukájához” –, hogy akkoriban mobilon milyen ügyesen szervezték a programokat a gyerekek.

Minderre Fodi elmondta, ma már Oscarra jelölhető mozikat forgatnak kézikamerával. Többek között kedden leesett borostával néztem a Happeningen a bemutatkozó, párhuzamos valóságokról készült futurisztikus filmeket.

***

És… este pedig kiderül, hogy ki lesz idén a diákpolgármester.

 

További programok »

FEL