Megkezdődtek a 28. Csabai Garabonciás Napok - galériával!

2019. szeptember 30. 12:50 | Gyemendi Réka

Fáklyás felvonulással és BSW koncerttel kezdődött vasárnap este a 28. Csabai Garabonciás Napok. Az 1992 óta megrendezett diákfesztiválon idén 9 békéscsabai középiskola indított diákpolgármester-jelöltet, akik egész héten zajló kampányukkal igyekeznek megnyerni társaik bizalmát.

Tomboló hangulat uralta Békéscsaba főterét vasárnap este. A diákok egy emberként drukkoltak saját jelöltjüknek és iskolájuknak. Az egymással való versengés mögött valójában egy egész várost átérő összefogás rejtőzik.

– Mind a kilenc jelölt elképesztően intelligens, rátermett és nagyon sokat készült. A felvonulás előkészületein is látszik az, hogy a diákok elképesztően nagy stábokat mozgattak meg idén is – mondta el Fodor József főszervező.

A többezres tömeg rendőri felvezetés mellett vonult végig a Bartók Béla úton egészen a Gál Ferenc Főiskola békéscsabai campusáig. A megnyitón először Dr. Vincze Gábor, a fősikola dékánja köszöntötte a diákokat. Úgy fogalmazott: a garabonciás napok egy olyan nagy tradícióval rendelkező ifjúsági rendezvény, amely mindneki életében mérföldkő.

–  Láttam a fiaimon is, hogy mennyire meghatározó volt számukra ez az egy hét: az iskola háttérbe szorult, hiszen ilyenkor a szabadidőre és nem az iskolára kell figyelni. A garabonciás napok baráti kapcsolatokat és közösségeket épít, egy egész életre maradandó élményt jelenthet – fogalmazott a dékán, aki arra kérte a diákokat, hogy térjenek vissza később is a főiskola területére, hiszen megújul az ifjúsági klub, valamint a sportcsarnok, reményeik szerint pedig jövőre egyetemként működik majd az intézmény.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is köszöntötte a diákokat.

– Miért van az, hogy nem lehet abbahagyni ezt a rendetvényt? Igazából az a kérdés, hogy lehet-e ezt abbahagyni? Azért, hogy mindez létrejön, a felelősök ti vagytok. Nem a városvezetőkön, nem a szervezőkön, hanem rajtatok, diákokon múlik. Mert kéritek, igénylitek és számon kéritek rajtunk, hogy minden évben megrendezzük Békéscsabán Magyarország legnagyobb középiskolás fesztiválját. Nektek köszönheti a város, nektek köszönhetjük mi is – fogalmazott a városvezető. Majd kiemelte, hogy rendkívül okos és tudatos a kilenc jelölt programja. – Három dolog szinte mindenhol előfordult – amelyek bölcsességre, okosságra és városszeretetre utalnak: ez a környezettudatosság; az, hogy legyen a városban egy olyan hely, amely a diákság számára elfoglalható; valamint a jótékonykodás gondolata. Azt kívánom, hogy ezt a tulajdonságot egész életetekben vigyétek magatokkal – hangsúlyozta Szarvas Péter. Végül arra kérte a diákokat, hogy ne kizárólag a buliról szóljon ez a hét, hiszen olyan programok várják őket, amelyek segíthetik őket a nagybetűs életben.

A köszöntők után bemutatkoztak a diákpolgármester-jelöltek, majd a BSW koncertje zárta a 28. Garabonciás Napok 0. napját.

Az esemény zárása csütörtökön délután lesz a Gál Ferenc Főiskola sportcsarnokában, a megválasztott diákpolgármester pedig pénteken reggel nyolc órakor kezdheti meg munkáját a városházán.

 

Galéria

További programok »

FEL