Már csak egy hét és jön a kolbászfesztivál!

10 ezer négyzetméter sátor és rengeteg árus, kiállítóhely. Gőzerővel folyik a munka a városi sportcsarnoknál. Egy hét és itt a világ szerte is ismert- és elismert- négy napos Csabai Kolbászfesztivál.

Nagy gépek hangja töri meg a csendet a Városi Sportcsarnoknál. Folyamatosan szállítják az elemeket, a szakemberek rakják a dobogót, húzzák a sátorponyvát. Több brigád dolgozik egyszerre, hogy jövő hét csütörtökre egy igazi kolbászvárost alakítsanak ki. Csak a sátrak belterülete tíz ezer négyzetméter. Ezekben lesz két nagy színpad a koncerteknek, ahol szinte egész nap más, más országszerte ismert zenekar fel majd. És itt lesz a helyszíne az ifjúsági gyúrásnak, ahová 250 csapat nevezett be.

– Amire ez alapult, ami miatt ez 21 éve egyre erősebb és egyre nagyobbá tud válni, az a kolbásztöltés, az a disznóvágás hagyománya és minden amit őriznek a békéscsabaiak ezzel kapcsolatban azt megtartjuk és mindent erre építünk, úgyhogy a leges legstabilabb lába, bástyája ennek a fesztiválnak. Az amit itt a békéscsabaiak hosszú, hosszú évtizedek óta disznóvágás hagyományaként, kolbászkészítés hagyományaként megtartottak megőriztek- nyilatkozta Hégely Sándor a Csabai Kolbászfesztivál fesztiváligazgatója.

750 csapat és fenomenális hangulat ez volt tavaly és idén sem lesz máshogy. A legnagyobb durranás idén is a szombati nagy kolbászgyúrás, ahová az ország minden szegletéből és határainkon túlról is rengetegen jelentkeztek.

A külgazdasági és külügyminiszter Szíjjártó Péter idén is a fesztivál vendége lesz, aki tavaly azt mondta komoly szinten érezhető a keleti nyitás ami a húspiacot illeti. Az a lényeg, hogy ezt még tovább bővítsünk mert a csabai kolbásznak abszolút helye van a külföldi piacokon- tette hozzá Szíjjártó Péter.

A szárazkolbászok versenye is töretlen népszerűségnek örvend közel kétszáz nevezés érkezett be, de még mindig várják a készítőket és kolbászaikat. Vasárnap idén is lesz töltött káposzta készítő verseny ahová szintén lehet még jelentkezni. A huszonegyedik kolbászfesztivál színvonalát a hazai zenei élet kiválóságai emelik csütörtöktől egészen vasárnapig várják a látogatókat a szervezők.

 

 

 

Megosztás:

Címke: ,