A fiatalokkal vette kezdetét a 22. Csabai Kolbászfesztivál

Mintegy 400 ifjúsági csapattal elkezdődött a 22. Csabai Kolbászfesztivál, pénteken délelőtt. A fiatalok a gyúráson ingyenesen vehettek részt.

 

 

A hagyományoknak megfelelően a Kolbászindulóval indult a fesztivál első gyúróversenye. A szervezők két korcsoportban hirdették meg a megmérettetést. Az első kategóriában az óvodások mellett az alsó tagozatos diákok nevezhettek, a másodikban az általános iskola 5-8-os tanulói, középiskolás diákok, főiskolai, egyetemi hallgatók.

 

 

 

Nem volt ez máshogy a nagyobbaknál sem. Az ifjúsági gyúrók teljesítményét egy majdnem harminc tagú zsűri értékelte.

A Mokryban és a Munkácsy sátorban a csapatok 5-5 kiló húsból készíthettek sütni való kolbászt. A zsűri elnöke Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke.

 

Fotó: Csabai Kolbászfesztivál

 

A békéscsabai evangélikus iskola tíz csapata Kovács Nóra tanárnő szakmai vezetésével készített kolbászt. A pedagógusnak volt kitől eltanulnia a kolbászgyúrást, hiszen édesapját, Krivik Andrást koronázták már a fesztivál kolbászkirályává.

A Csabai Kolbászklubbal és Békéscsaba városával közösen Kovács Nórának sikerült tető alá hozni egy olyan projektet, amelynek eredményeként a gyerekek úgy kerülhetnek ki a békéscsabai iskolákból, hogy életük során legalább egyszer saját kezűleg készítettek csabai kolbászt.

 

Fotó: Csabai Kolbászfesztivál

 

Most az evangélikus iskola berkein belül működő Rákóczi Szövetség ifjúsági tagozatának képviselői is öt csapattal gyúrták a kolbászt. Miként a szintén békéscsabai, Lencsési Általános Iskola diákjai és a Békéscsabai Kosárlabda Klub 16 és 18 éves korosztályainak gárdái Czifrák Csaba pedagógus, és kosárlabdaedző vezetésével. Mind a 400 csapatot lehetetlen lenne felsorolni, az viszont megállapítható volt, hogy kiváló hangulatban készültek a kolbászok.

 

 

 

A zsűri munkája nagyon összetett. Rengeteg szempontot kell értékelniük, például azt, hogyan vannak felöltözve a csapatok tagjai, milyen higiénés szabályokat tartanak be, milyen felszerelésekkel dolgoznak.

– Voltak olyanok, akik a nagymamájuk által használt töltőkészülékkel töltötték a kolbászt, ezekért mind mind pluszpontokat adunk. Ezután jöhet a kolbász értékelése – fejtette ki a BMJV Közgyűlése Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottságának elnöke, Bíró Csaba.

Mint mondta, bízik abban, hogy jövőre még több fiatal vesz majd részt a gyúráson.

Szombaton jön a nemzetközi kolbászkészítő verseny, ahol 750 csapat méri össze tudását.

 

Megosztás:

Címke: , ,