Már csak egy ATM működik Jaminában, a lakosok bosszankodnak

2023. február 10. 17:35 | Hidvégi Dávid

A kevés bankautomata miatt bosszankodnak a jaminai lakosok, hiszen tovább csökkent azok száma a városrészben. Jelenleg Békéscsabán a legtöbb ATM a belvárosban és az áruházak környékén található, így sokaknak okozhat gondot, ha több kilométert kell utazni a pénzfelvételi lehetőségért.

Jelenleg csak egy pénzintézet automatája működik Jaminában, miután nemrég egy másik megszüntette az ATM-jét az Orosházi úton.

– El kell járni egy pár kilométerrel arréb ahhoz, hogy az ember hozzájusson a pénzéhez. Főleg nekem, aki kint él tanyán, sokat kell autóval közlekednem, ilyen benzinárak mellett is – panaszkodott egy férfi, akinek még éppen sikerült pénzt felvennie a bankautómatából, de egy utána érkező hölgynek már nem.

Megkeresésünkre Opauszki Zoltán elmondta: több lakó fordult már hozzá azzal, hogy alkalmanként az egészségháznál található ATM-mel is vannak gondok. Az önkormányzati képviselő szerint a bankautomata hamar kifogy a címletekből, ezért nem mindenki jut pénzhez.

 

 

– Meg kell említenünk még azt is, hogy a postafiók megszűnése is húsbavágó problémát okozott ebben a tekintetben. Azt gondolom, hogy fontos az a nemzeti banki intézkedés, amely a napokban jelent meg, hogy mindenképpen egy kiegyensúlyozottabb, harmonikusabb ellátást kell biztosítani, hiszen 14 ezer lakosú városrésztől beszélünk Békéscsabán belül. Ez tulajdonképpen egy kisvárosnyi ember, ezt komolyan kell venni – hangsúlyozta.

Az önkormányzat jogilag nem tudja szabályozni az automaták számát, legfeljebb javaslatot tehet a bankok felé. Pár éve hasonló módon létesült az egészségháznál található ATM is. A Magyar Nemzeti Bank legújabb rendelete szerint a pénzintézetek záros határidőn belül kötelesek új pénzkiadó gépeket telepíteni, ha nem érik el az új jogszabályban előírt darabszámot. Ez mindenbizonnyal új bankautomaták létesítéséhez vezet majd a jaminai városrészben is.

További programok »

FEL