Májusban is nőtt az idegenforgalom

2017. július 11. 16:34 | Papp Ádám Sándor

Májusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,9, a belföldi vendégeké 4,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az összesen 2,42 millió vendégéjszaka 5,8 százalékkal haladta meg a tavaly májusit - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 

Az év első öt hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma 10,1 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A külföldiek 11,9, a belföldi vendégek 8,2 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint tavaly január-májusban.

A naptárhatástól megtisztított, vendégéjszakában mért külföldi vendégforgalom 7,6 százalékkal, a belföldi vendégforgalom 5,5 százalékkal nőtt májusban. A szállodák szobakihasználtsága 4,0 százalékponttal, 60,5 százalékra nőtt.

Májusban a kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 17 százalékkal 41,5 milliárd forintra emelkedett, ezen belül a szállásdíjbevétel 18 százalékkal 25 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele 16 százalékkal 8 milliárd forintra, az egyéb szolgáltatások bevétele 14 százalékkal 8 milliárd forintra emelkedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 2,9 százalékkal többet, közel 2 milliárd forintot költöttek az azt elfogadó 2107 kereskedelmi szálláshelyen. A vendégéjszakában mért forgalom hattizede Budapesten jelentkezett, ahol 8,3 százalékos volt a növekedés. A turisztikai régiók közül a legnagyobb mértékű, 25 százalékos bővülés Dél-Alföldet jellemezte.

A belföldi vendégek száma 6,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 4,5 százalékkal bővült, és megközelítette az 1,1 milliót. A vendégéjszakában mért forgalom a kempingek kivételével mindegyik szállástípusban nőtt. A turisztikai régiók többségében stagnált vagy kismértékben emelkedett a vendégéjszakák száma, a szálláshelyek Budapest-Közép-Dunavidéken (+13 százalék), illetve Dél-Alföldön (+8,7 százalék) mértek jelentősebb növekedést.

Január-májusban a szálláshelyek 10,1 százalékkal több, összesen 9,3 millió vendégéjszakát regisztráltak. A szállodák szobakihasználtsága 4,4 százalékponttal, 53,2 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron 15,5 százalékkal több, 153 milliárd forint bruttó árbevételt értek el január-májusban.

 

Forrás: mti.hu

További programok »

Itthon

Folyamatos a vihar utáni takarítás és a helyreállítás az orosházi kórházban

Megerősített személyzettel és nagy teljesítményű gépekkel takarítják és fertőtlenítik az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet helyiségeit. A július 17-én, szerda délután Orosházára lecsapó vihar és a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt több helyen beázott az intézmény. Az érintett szakrendelések átszervezése megtörtént, csütörtök reggel minden rendelés elindult, a betegellátás folyamatos.
14:13
FEL