Május 17-20-án jön a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál

Május 17-20. között rendezi meg a Filharmónia Magyarország a Con Sprito (azaz lélekkel) Egyházzenei Fesztivált. Az országos rendezvény központja idén Békéscsaba lesz az evangélikus vallás jegyében, de lesz program Mezőberényben is.

 

A Con Sprito Egyházzenei Fesztivál keretében számos hangversenyt, kiállítást és előadást rendeznek. A program a következő lesz:

 

Finn fiúkórus budapesti vonósokkal

2018. május 17., 19 óra, Evangélikus Kistemplom

A Cantores Minores Zeneintézetében a fiúk hétéves kortól kezdődően tanulnak zeneelméletet, énekes és hangszeres zenét. Összességében több mint 500, (4-25 év közötti) különböző zenei fokozatú tag alkotja a kórust. Az elmúlt 65 év alatt több mint 3000 fiú, illetve fiatalember énekelt a Cantores Minores kórusban, mely számos professzionális zenészt adott a világnak. A kórus repertoárja elsősorban finn és európai, 12-21-ig századig terjedő szakrális zenei, illetve népzenei művekből áll. Az évente bemutatásra kerülő J. S. Bach művek jelentik a különböző énekes generációk képzésének alapját. A Cantores Minores a Budapesti Vonósokkal lép színpadra.

 

Luther lantjától a szentek hárfájáig – evangélikus egyházzene Magyarországon című kiállítás megnyitója

2018. május 18., 14 óra, Csabagyöngye Kulturális Központ

A templomi és otthoni éneklés mellett időről-időre kialakultak olyan centrumok, ahol a magasabb szintű egyházzene művelésére is lehetőség nyílt. Az evangélikus egyházzene szép és élő példája annak, hogy az európai kulturális-művészeti értékek miképpen tudtak integrálódni a magyar társadalomba. Az evangélikus múzeum vendégkiállításán bemutatjuk, hogyan vált a gyülekezeti éneklés egy nagyon gazdag egyházzenei tradíció alapjává, amelyet a magyarországi evangélikusok is gondoznak és gazdagítanak.

 

Scholz Anna előadása

2018. május 18., 14.30 óra, Csabagyöngye Kulturális Központ

Scholz Anna Bach és a vonós hangszerek összefonódását mutatja be előadásában. A program során megismerhetjük a vonós hangszerek születését és irodalmukat Bach korában és bepillantást nyerhetünk a barokk hangszerek sajátosságaiba és a vonós hangszer-különlegességek világába. Továbbá szó esik Bach vonós hangszerekre írott kompozícióiról és Várdai István és Fejérvári Zoltán esti hangversenyén is felcsendülő csellószvitről és gambaszonátákról.

 

Várdai István és Fejérvári Zoltán koncertje

2018. május 18., 19 óra, Evangélikus Kistemplom

Várdai István a világ legfoglalkoztatottabb csellóművésze egy Stradivari csellón játszik majd Békéscsabán, az Evangélikus Kistemplomban. Fejérvári Zoltán szintén világszerte ismert, 2017-ben a Montreáli Zongoraverseny első helyezettjeként végzett.

 

Családi nap

2018. május 19., 10-18 óra, Evangélikus iskola

A család minden tagját színes programokkal várják az Evangélikus Iskola udvarában. A kicsiket légvár, gyermekkoncertek, arcfestés és óriás buborékfújás várja, míg a nagyobbak kézművessarokban mutathatják meg kreativitásukat és különböző ügyességi játékokban mérhetik össze rátermettségüket. A gyerekek mellett a felnőttekre is gondolnak, akik a fák hűsében élvezhetik a koncerteket és belekóstolhatnak a Bock borok ízvilágába.

 

Kamp Salamon előadása

2018. május 19. 14 óra, Csabagyöngye Kulturális Központ

Kamp Salamon 1987 óta a Deák téri evangélikus püspöki székhelyen működő Lutheránia Ének-és Zenekar karnagya. 1998-ban a Magyarországi Evangélikus Egyház országos zeneigazgatóvá nevezte ki. 1990-ben megalapította a Budapesti Bach-hetet, melynek máig művészeti vezetője. 1990 és 1996 között a debreceni Kodály Kórus művészeti vezetője és karnagya volt.

 

Lutheránia Énekkar és Arrisus Ifjúsági Vegyeskar

2018. május 19. 19 óra, Evangélikus Kistemplom

Luther-énekeken és feldolgozásain keresztül nemcsak az énekesek, hanem a közönség is kipróbálhatja, milyen volt az istentisztelet Bach korában.

 

Ünnepi istentisztelet

2018. május 20., 10 óra, Evangélikus Kistemplom

A fesztivál zárásaként ünnepi istentisztelet lesz a békéscsabai Evangélikus Kistemplomban, a 2008-ban alakult Calandrella Kamarakórus közreműködésével.

 

Mezőberény is megnyitja a kapuit

Május 18. 19 óra, Mezőberény, Szlovák templom

Finta Gergely orgonán, Ittzés Gergely fuvolán játszik a Mezőberényi Szlovák templomban, ahol a Bach-filmet forgatták. Nem véletlenül ezt a helyszínt választották a film készítői, csodálatos a templom orgonája.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , , , , , ,