Az evangélikus vallás lesz az idei Egyházzenei Fesztivál középpontjában

Több kiemelkedő pontja és a hangversenye is lesz a Filharmónia Magyarország országos Egyházzenei Fesztiváljának, amelynek idén Békéscsaba és az evangélikus vallás áll a középpontjában. A Cantores Minores fiúkórus Finnországból érkezik az evangélikus kistemplomba, Várdai István pedig egy – számítások szerint – nyolcmilliárd forint értékű csellón játszik.

Jól ismert Bach művek is felcsendülnek majd az Evangélikus Kistemplomban, mely nemcsak vallásos jelentéssel bír, de a helyszínnek sem mindennapi. A Cantores Minorest, a Helsinki Evangélikus Püspökség fiúkórusát a Budapesti Vonósok kísérik május 17-én. A fiúkórus 65 éve alakult meg és vezetőjük Hannu Norjanen, aki ugyancsak a Cantores Minores fiúkórusban kezdte tanulmányait. A műsorban különleges és klasszikus művek is helyet kapnak. Jaakko Mäntyjärvi finn zeneszerző darabja mellet Johann Sebastian Bach válogatott művei is felcsendülnek majd, melyből az evangélikus egyházzene legkimagaslóbb zeneszerzőjének Magnificat című műve igazi kuriózumnak ígérkezik.

Május 18-án lép fel a Virtuózok zsűrijéből ismert Várdai István, aki nemcsak fiatalon tűnt ki tehetségével, hanem azzal is, hogy a hírek szerint nyolcmilliárd forintot érő csellóját egy ifjú virtuóz rendelkezésére bocsátotta. Várdai István mellett Fejérvári Zoltán, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója is fellép, aki felsőfokú tanulmányait Kemenes András, Várjon Dénes és Wagner Rita irányítása mellett végezte, közben két évig a madridi Zsófia Királyné Zeneakadémián tanulhatott a legendás professzornál, Dmitrij Baskirovnál. Fejérvárit láthattuk már a Budapesti Fesztiválzenekar, a Nemzeti Filharmonikusok, a Concerto Budapest és a MÁV Szimfonikus Zenekar szólistájaként olyan karmesterekkel együttműködve, mint Fischer Iván, Kocsis Zoltán, Takács-Nagy Gábor, valamint Kobayashi Kenichiro.

Május 20-án a Lutheránia Énekkar lép fel azzal az Arrisus Vegyeskórussal, amely a napokban érdemelte ki az Éneklő Ifjúságon a zsűri legmagasabb szintű elismerését. Az együtteseket Kamp Salamon vezényli, aki 1987 óta a Deák téri evangélikus püspöki székhelyen működő Lutheránia Ének-és Zenekar karnagya. 1998-ban a Magyarországi Evangélikus Egyház országos zeneigazgatóvá nevezte ki. Kamp Salamon egy interjúban elárulta, kétnyelvű közegben nevelkedett a Duna-parti Hartán, vasárnaponként a templomban németül szóltak a gyülekezeti énekek, korálok, melyek Bach életművének alapjai. Kamp Salamon szinte anyanyelveként tekint Bach muzsikájára, nem véletlenül tud róla olyan szenvedéllyel mesélni, amellyel mindenkit meg tud szólítani.

 

 

Az Egyházzenei Fesztivál békéscsabai programja:

 

2018. május 17. 19:00 – Evangélikus Kistemplom

Cantores Minores, a Helsinki Evangélikus Püspökség Fiúkórusa és a Budapesti Vonósok koncertje

 

2018. május 18. 14:00 – Csabagyöngye Kulturális Központ

Luther lantjától a szentek hárfájáig

Az evangélikus egyházzene Magyarországon című KIÁLLÍTÁS megnyitója.

 

2018. május 18. 14:30 – Csabagyöngye Kulturális Központ

Scholz Anna előadása

 

2018. május 18. 19:00 – Evangélikus Kistemplom

Várdai István és Fejérvári Zoltán hangversenye

 

2018. május 19. 14:00 – Csabagyöngye Kulturális Központ

Kamp Salamon előadása

 

2018. május 19. 19:00 – Evangélikus Kistemplom

Lutheránia Ének- és Zenekar, Arrisus Ifjúsági Vegyeskar

Vezényel: Kamp Salamon

 

2018. május 20. 10:00 – Evangélikus Kistemplom

Ünnepi istentisztelet a Calandrella Kamarakórussal (karvezető: Kutyejné Ablonczy Katalin)

 

Jegyek válthatók a Filharmónia Magyarország békéscsabai irodájában (Békéscsaba, Andrássy út 24-28., „U-alakú”; +36 66 442 120, +36 30 920 2953), a www.jegymester.hu oldalon, valamint a hangverseny előtt a helyszínen.

Megosztás:

Címke: , , , , , , , , , ,