Magyarországon is megjelent a világot letaroló zsarolóvírus

2017. május 13. 17:01 | behir.hu

Világszerte már 99 országot érint, és egyre csak tovább terjed az a péntek délután indult kibertámadás-sorozat, amely miatt az Egyesült Királyságban már kórházak rendszere is leállt, az intézményekben felfüggesztették a sürgősségi ellátást - írja a hvg.hu. Az érintett felhasználók száma gyorsan nő, egy zsarolóvírus van a háttérben.

Európából indult, néhány óra alatt világméretűvé vált az a kiberbaj, amelynek elszenvedőinek a WannaCry nevű zsarolóvírus és variánsai (WanaCrypt0r 2.0, WCry) okozzák. A kártevők lezárják a megfertőzött számítógépeket, és a képernyőre kiírt üzenetben tájékoztatják a felhasználót, hogy csak akkor megy majd tovább a rendszer, ha kifizetnek 300 dollárt (kb. 85 ezer forintot).

A Check Point kiberbiztonsági cég és más, az ügyet figyelő szakértők szerint a támadás során használt eszközt a Shadow Brokers nevű hackercsoport szivárogtatta ki. Ők azok, akik nemrég azt állították, ilyesmi szoftvereket loptak az amerikai titkosszolgálattól.

A támadássorozatot valós időben monitorozó MalwareTech-érképre felkerült Magyarország is. A Bleeping Computer belsős forrásra hivatkozva jelentette, hogy a magyarországi Telenor is érintett. A szolgáltatónál a hvg.hu kérdésére megerősítették, valóban elért hozzájuk a támadássorozat. Ugyanakkor hangsúlyozták, ebből az ügyfelek nem éreznek meg semmit.

 

Forrás: portfolio

További programok »

Világ

Ne etessük a vízimadarakat!

A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése nemcsak felesleges, de tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek. Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol, semmivel, kacsaetető automatákból se etessék a vízimadarakat!
10:07
FEL