Gombamód szaporodnak a csili-termesztők hazánkban – a csípős ízéről ismert, számos fajtát számláló paprikának Magyarországon is egyre több a rajongója.
Békés megyében hamar ismertté vált az újkígyósi Kígyóscsili, melyet Bánfi Krisztián és felesége termeszt. Kertjükben a 18 féle paprika közt habanero, jalapeno és chipotle is terem, szószaikkal pedig rangos amerikai versenyeken is nyertek már. Bánfi Krisztián, Kígyós chili tulajdonosa elmondta: nem gondolta volna, hogy ilyen sikereket érnek el készítményeikkel. Mint mondta, chipotle és habanero szósz mellett barbeque szószt is készítenek, melyekbe saját termesztésű paprika, illetve paradicsom, paprika, foghagyma és fűszerek kerülnek. Úgy tapasztalják, hogy a csili reneszánszát éli, a fűszernövény manapság a hazai konyhák többségében megtalálható. Azt is hozzátette: azon dolgoznak, hogy a különleges paprikafajta Békés megyében is minden ötödik konyhában megtalálható legyen, illetve egyre többen megkedveljék.
Mohai Tibor chili-blogger szerint a kistermelői státuszú chili-termelők gombamód szaporodnak hazánkban, ezért nehéz meghatározni pontos számukat. Kifejtette, hogy ennek a paprikának bizonyítottan többféle, pozitív élettani hatása van, többek közt fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, emiatt régóta alkalmazzák a gyógyászatban. Emellett kiemelte, hogy a világ számos pontján kutatják a fűszernövény további élettani hatásait.
H.Sz., V.D.