Magyar városok és kastélyok tűgobelinen - kiállítás a Csabagyöngyében

2020. augusztus 6. 10:41 | Csiffáry Zsuzsanna

A Csabagyöngye Kulturális Központban nyílt meg a kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének a Magyar városok és kastélyok tűgobelinen című kiállítása.

Kissné Király Piroska a Gobelin Öltögetők Körének vezetője elmondta, hogy most heten dolgoznak a csoportban, akik a tűgobeline mellett döntöttek. A Kazincbarcikai Mezey István Művészeti Ház szakköreként egyedi gobelineket készítenek. Vallják, hogy az alkotás öröme, az önkifejezés, a teljes kiakpcsolódás felemeli az embert. Kazincbarcika önkormányzatának pályázat támogatásával 23 darab tűgobelin képet készítettek a város nevezetességeiről. 

Az "öltögetők" szerint a szépség, a művészet és a lokálpatriotizmus találkozik gobelinjeiken. Több témával is készültek, mint a magyar városképek, várak, lovagok és fegyvereik, kastélyok, kastélylakók vagy életképek a kastélyban. 

 

 

Első szakmai elismerésüket 2017-ben a Szentendrei Skanzen által meghirdetett kiállításon kapták, ahol szakköri különdíjban részesültek. 2017 szeptemberében Arany János egyes verseire készített gobelinképeiket az AMKA (A Magyar Kézművességért Alapítvány) budapesti kiállítása után beválogatta az Arany évforduló kiállítására,  Nagyszalontára az "Arany Napokra". 2018-ban pedig az AMKA nyári országos pályázatán a Mátyás király évfordulóira tervezett képeikkel fődíjat kaptak.  

Kissné Király Piroska minden elismerést fontosnak tart, de külön kiemelte előző évi "Szárnyas oltár" című tárlatukat, ami meghívást kapott a Vatikánba, a 100 jászol nemzetközi kiállításra. 

Célul tűzték ki, hogy Magyarország megyei jogú városainak galériáiban jussanak be a gobelinjeik. Már bemutatkoztak Tatabányán, Sárospatakon, Debrecenben, Budapesten, Csiliben, Kiskunhalason, Nyíregyházán, Miskolcon. Legutóbb Gyulán állomásoztak, majd a Csabagyöngye után ismét Debrecenbe mennek. 

 

Galéria

További programok »

FEL