Magyar orvos kapott Louis-Jeantet díjat

2019. január 27. 06:48 | behir

Roska Botond az első magyar, aki Louis-Jeantet orvosi díjat kapott, amelyet évente 2-3 orvosnak ítélnek oda,amely a szakértők szerint az orvosi Nobel-díj előszobája - írja a Qubit.

A kutatót a vizuális információ alapvető feldolgozási folyamatainak a felfedezéséért és a látásvisszaállító génterápia kidolgozásáért ismerték el. Kutatócsoportjával feltérképezte, pontosan hogyan nyerik ki a vizuális információt a környezetből a látórendszer különféle sejtjei.

A pontos molekuláris mechanizmus ismeretében olyan génterápiát dolgoztak ki, amely visszaállíthatja azok látását, akik genetikai rendellenesség következtében lettek látáskárosultak. A svájci kutatócsoport olyan látásérzékelőket fejlesztett, amelyeket a sérült szemideghártya, a retina megfelelő pontjain elhelyezve képesek eljuttatni a vizuális információt a betegek központi idegrendszerébe.

Tavaly a Columbia Egyetem nagy presztízsű Alden Spencer orvosi díját is Roska Botondnak ítélték, írja a Qubit.

 

Forrás: medicalonline.hu

További programok »

Világ

A jövő 50 egészséges étele, amivel megmenthető a Föld

A kaktuszoktól az algákon és a vitaminban gazdag virágokon át a szárazságtűrő gyökérzöldségekig – a Knorr és a WWF összeállította annak az 50 tápláló élelmiszernek a listáját, amelynek a fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.
09:33
FEL