Magyar népmesék a Lencsési Óvodában

2019. január 3. 07:54 | behir

A 2018/2019 nevelési év őszén kapta kézhez a békéscsabai Lencsési Óvoda nevelőtestülete azt az ajándékot, amely egy DVD csomagot - 100 népmese feldolgozását - és egy mesekönyvet tartalmazz. A most következő félévben az egyes mesékhez projekteket, tematikus heteket szerveznek, és a szülőket is bevonják a mesék feldolgozásába - számolt be portálunknak dr. Erdeiné Gergely Emőke óvodavezető.

 

 

Mint azt dr. Erdeiné Gergely Emőkétől megtudtuk, az EMMI által megküldött szakmai ajándékcsomag tartalmát az óvodapedagógusok áttekintették és a következő félévre tervezett nevelési tervbe, tematikus tervekbe és a foglalkozásterveikbe beépítették a megkapott mesék egy részét. Annak érdekében, hogy ne csupán passzív időtöltés, az üres órák kitöltése, hanem valódi értékközvetítés eszköze legyen a magas színvonalú – Jankovics Marcell nevéhez köthető – népmese-sorozat, az egyes meséket a pedagógusok tudatosan építik be az óvodai nevelés feladataiba. Az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjának változásaihoz is kapcsolódik, valamint a Lencsési Óvoda "Mesejátszás" jó gyakorlatához is illeszkedik a népmese-válogatás.

 

Fotó: Lencsési Óvoda

 

Az intézményvezető kiemelte: a népmesékkel történő találkozás nem ismeretlen a gyermekek számára, hiszen az éves nevelési terv része az óvodapedagógusok által összeállított óvodai mesegyűjteménynek. Azonban a klasszikus óvodapedagógusi eszközökkel és módszerekkel történő mesefeldolgozás kiegészítéseként, a rajzfilmek levetítése egy új dimenziót kínál a gyermekek és pedagógusok számára.

– Az óvodás gyermekeink első - óvodai környezetben történő - találkozása a "Magyar Népmesék" című rajzfilm-mesékkel, kimondottan pozitív volt. Nem csupán a "mesetalálkozás" módja volt különleges, hiszen nem az óvónéni olvasta fel, vagy mondta el a mesét, hanem laptop-projektor által, nagy vetítő vászonra kivetített formátumban, varázslatos módon találkoztak a történettel a gyermekek. Az adventi ünnepkörben, az első élményt nagy örömmel újságolták a gyermekeink a munka után érkező szüleiknek, akik elragadtatással fogadták csemetéik élménybeszámolóját – jegyezte meg dr. Erdeiné Gergely Emőke.

A következő félévben a tervek szerint az egyes mesékhez projekteket, tematikus heteket szerveznek az óvodában, a szülőket is bevonják a mesék feldolgozásába, majd a nevelési év végén egy olyan családi napot szerveznek, amely a mesék tartalmára alapoz.

 

További programok »

FEL