Magyar-Lengyel Barátság Napja a Lencsési Közösségi Házban

2023. március 23. 12:37 | Fajó Attila

A Magyarország és Lengyelország közötti baráti kapcsolatot kifejező emléknapot 2006 óta ünnepeljük. A Lencsési Közösségi Házban 20 éve folynak a két ország jó kapcsolatát erősítő kulturális jellegű programok Békéscsaba lengyel önkormányzatának és a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesületnek köszönhetően.

1939-ben közel százezer főnyi lengyel menekültet fogadott be hazánk a második világháború kitörésekor. A német villámháborús hadmozdulatokat megelőzően Ribbentrop, a Harmadik Birodalom külügyminisztere felszólította Magyarországot, hogy engedje át vasútvonalait csapatszállításra a hadműveletek megkezdéséhez. Nemzeteink csaknem 1000 éves barátságát jól szimbolizálja, hogy az akkori miniszterelnök, Teleki Pál nem volt erre hajlandó, megtagadta a náci Németország kérését.

– A magyar-lengyel barátság olyan értéke Európának, amelyet őrízni és ápolni kell – jelentette ki Takács Péter a közösségi ház vezetője.

Az '56-os forradalom idején szinte emberfeletti erőfeszítések árán, mintegy 2 millió amerikai dollár értékben küldtek a lengyelek a magyar forradalmároknak segítséget, szükséges ellátmányt, ezzel messze kiemelkedve a nemzetközi térből beáramló többi segélyszállítmány közül.

– Van olyan külpolitikai kérdés, amelyben jelenleg országaink kormányai nem azonos álláspontot képviselnek, de ez bennünket nem akadályoz meg abban, hogy együtt ünnepeljünk, értékeljük egymást – mondta Leszkó Malgorzata, a csabai lengyel nemzetiségi önkormányzat elnöke.

Az eseményen fellépett Galambos Hajnalka, énekművész és előadott a Chopin kórus.

Galéria

További programok »

FEL