Magoncok a ballagó ovisoknak

2021. május 28. 17:19 | Sipos Gábor

Szegedre költözünk és ott elültetem és mivel itt is van hintám az előkertünkbe, akkor Szegeden is legyen – így summázta az ajándékba kapott kicsinyke tölgyfát az egyik ballagó ovis, Szabó Gergő. A Hatvanezer Fa Egyesület 33 darab másfél éves magoncot ajándékozott a békéscsabai, Kölcsey utcai oviból ballagó gyermekeknek.

Békéscsaba egyik legzöldebb óvodájának ballagó ovisait különleges ajándékkal lepte meg a Hatvanezer Fa Egyesület. A leendő kisiskolások egy-egy tölgyfa magoncot vihettek haza a ballagásról, és nevelhetnek majd az otthonukban az őszi kiültetésig.

A már másfél éves magoncokhoz a makkot még 2019-ben az óvodások és iskolások gyűjtötték össze. A körforgás akár jelképes is lehet: óvodások gyűjtötték, óvodások nevelik és mire emberes fa lesz belőle, már az ő gyermekük, óvodásuk élvezheti az árnyékát.

– Mivel kiemelten fontos a környezeti nevelés az óvodában, mindig is nagy gondot fordítottunk az állatok és a növények gondozására. Itt nekünk is van kertünk, nekünk is vannak fáink, amelyek alatt nagyon jókat tudnak a gyerekek játszani. Innen jött az ötlet: mi lenne, ha ők is kapnának egy örök emléket, amit hazavisznek és elültetnek – hangsúlyozta Kulcsár Terézia, az egyik Kölcsey utcai óvodában ballagó csoport óvodapedagógusa.

Az óvodapedagógus és az óvoda elképzelései teljesen egybevágnak a Hatvanezer Fa Egyesület célkitűzéseivel.

– Elképzeléseink között kiemelt helyen szerepel a környezeti érzékenyítés, illetve a gyerekek környezeti nevelése, amit meggyőződésünk szerint 6 éves kor előtt el kell kezdeni. Nagyszerű az együttműködésünk az óvodával, hála a vezetésnek és a pedagógusoknak, úgyhogy mindenképpen hagyományt szeretnénk ebből teremteni – vetítette előre a távlati célokat Frankó Róbert, a Hatvanezer Fa Egyesület erdőmérnöke.

A békéscsabai egyesület megmozdulásain, ahogy ők hívják, a „csinálásokon” nemcsak a felnőttek, hanem óvodások, iskolások és egyetemisták is kivehetik a részüket a munkából. Ulbert Zoltán, a  Hatvanezer Fa Egyesület alapító-elnöke szerint ez nem véletlen, valószínűleg azok akik tesznek ilyen formában a környezetért, valamikor, valahol kaptak már ízelítőt a természet szeretetéből.

– Valószínűnek tartom, hogy ők is ilyen környezetben nőttek fel vagy érhették őket olyan hatások, amelyek ilyen irányban befolyásolják őket, kaptak ízelítőt a természetből. Voltak olyan felnőttek, akik segítették a szemléletüket formálni. ezt szeretnénk mi is tovább csinálni minden generációval – tálalta elképzelését az egyesület elnöke.

A nagycsoportos ovisok pénteken ballagtak. Az óvónénik szerető gondoskodásán túl magukkal viszik a Hatvanezer Fa Egyesület akár egy életre szóló ajándékát is, ami 15-20 év múlva  remek hintafaként szolgálhat.

További programok »

FEL