Magas üzemanyagárak: a sofőrök egy része jobban átgondolja, mikor üljön autóba

2023. február 8. 13:49 | Vincze Attila

Több online felmérés szerint az üzemanyagár-sapka tavaly decemberi eltörlése óta az autósok egy része jobban megfontolja, hogy mikor üljön autóba. Az iparági szereplők beszámolója alapján a magas üzemanyagárak miatt leginkább benzinből fogy kevesebb, a dízel forgalma a céges vásárlók nagy száma miatt nem esett vissza jelentősen.

Tavaly december hatodikán jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója, hogy az ellátásbiztonság érdekében a kormány megszünteti az üzemanyag-árstopot. Ezáltal az elmúlt két hónapban 480 forint helyett immár 6-700 forint körüli összegbe kerül egy liter benzin vagy gázolaj a kutakon. A behir.hu által megkérdezett sofőrök egy része azóta igyekszik kevesebbet tankolni, de olyan is akadt, aki nem változtatott a szokásain.

Kopcsándi Balázs, a Békéscsabán működő HMT Petrol kútmenedzsere arról számolt be, hogy az üzemanyagár-sapka eltörlése óta valóban érzékenyebbek lettek az autósok az árra, különösen igaz ez azokra a magánszemélyekre, akik benzint tankolnak. Szerinte a dízel esetében ez kevésbé érhető tetten, hiszen a céges sofőrök nagy többsége gázolajt vásárol, rájuk pedig kevésbé van hatással az aktuális árfolyam.

– Nálunk egy picit felcserélődtek az arányok, hisz korábban a benzin forgalmát tekintve sokkal erősebbek voltunk, ez most pont megcserélődött a gázolaj esetében, tehát dízelből annyi fogy, mint 2021-ben benzinből, illetve fordítva – fogalmazott.

A szakértő kitért arra is, hogy hosszútávon nem számít ellátási problémákra, ugyanakkor a dollárárfolyam és az uniós kőolajszankciók miatt továbbra is nehezen kiszámítható az üzemanyagok ára. Szerdától mindenesetre jócskán kevesebbet kell fizetni a kutaknál: a benzin 10, míg a dízel nagykereskedelmi ára 25 forinttal mérséklődött.

További programok »

Itthon

Fiktív vevőkkel trükköztek a gépjárműalkatrész-kereskedők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre. Az ilyen adásvételek azonban az eladók felelősségét is felvetik. A jelenség visszaszorítására a NAV folyamatosan ellenőrzi a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelmét.
2023. március 21. 18:55
FEL