A 480 és a pánikvásárlás is a múlté – Lassan visszaáll a rend a benzinkutakon

2022. december 10. 08:37 | Hidvégi Dávid

Lassan helyreáll a rend a benzinkutakon, miután a kormány a MOL javaslatára eltörölte a hatósági üzemanyag-ársapkát.

A keddi rendíkvüli Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy az Oroszországgal szemben hétfőn életbe léptetett újabb szankciók hatására nem tartható fenn tovább a 480 forintban maximált lakossági üzemanyagár.

Azóta helyreállt a rend a benzinkutakon, mivel megszűntek a pánikvásárlás miatt kialakult sorok, de az ellátás még nem teljes. Csütörtökön a békéscsabai HMT Petrol töltőállomáson például még mindig nem volt 95-ös benzin, később kaptak csak új szállítmányt.

– Sajnos lehetett látni az elmúlt jó pár hónapban, hogy a MOL már a határait súrolva, nehezen tudja ellátni az üzemanyagtöltő állomásokat. A sajátjait is nehezen, nemhogy az olyan kisebb magánbenzinkutakat, mint például mi is vagyunk – mondta a kérdésünkre a kút menedzsere, Kopcsándi Balázs.

A kedd esti rendkívüli kormányinfón elhangzott: az elmúlt napokban kialakult felvásárlási lázzal a MOL már nem tudta tartani az iramot, ezért országszerte benzinkutak ürültek ki teljesen.

– Vissza kell hozni az importot és akkor lesz elég áru. És erre nemcsak a mai problémák miatt van szükség, hanem azért is, mert tudjuk holnap mi vár ránk. Fel kell készülnünk az előttünk álló időszakra, mert ne legyen kétségünk, két hónap múlva egy újabb kritikus helyezettel nézünk majd szembe. A már bevezetett brüsszeli szankciók a késleltetett hatása és a február 5-én újra életbe lépő szankciók egy újabb kritikus helyzetet teremtenek – hangsúlyozta Hernádi Zsolt, MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

A benzinkutak az elmúlt tizenhárom hónapban nehezen birkóztak meg a hatósági árral, ugyanis a 95-ös benzin és gázolaj beszerzési ára lényegesen többe került annál, mint amennyiért eladhatták. A békéscsabai önkiszolgáló kútnak további nehézséget okozott a hatósági jogosultság ellenőrzése is. Az üzemeltetők piaci áron adták el az üzemanyagot, majd a különbözetet 10 napon belül visszautalták annak, aki igazolni tudta jogosultságát.

– Nekünk nehezebb időszakunk volt ez a közel tizenhárom hónap amióta a hatósági árat bevezették, de kritikusan az elmúlt kilenc hónap nagyon megérződött a cégen. Mi egy magánvállalkozás vagyunk magyar tulajdonosokkal a kis- és középvállalkozói szektorban. Nem voltak akkora tartalékaink, hogy könnyebben vészeljük át ezt az időszakot – emelte ki Kopcsándi Balázs, a HMT Petrol kútmenedzsere.

A MOL péntektől csökkentette a nagykereskedelmi árakat, a benzin tarifáját 8 forinttal, míg a gázolaj árát 5 forinttal, így előbbiért átlagosan 632 forintot, utóbbiért 695 forintot kell fizetni literenként.

További programok »

FEL