Kedden 23 órától megszűnik az üzemanyag ársapka

2022. december 6. 22:56 | Mikóczy Erika

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott kedden éjjel fél 11 után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy a hétfőn életbe lépett olajembargó, valamint az ezzel kapcsolatos uniós szankciók zavarokat okoztak Magyarország üzemanyag-ellátásában is.

– Hiába küzdöttünk és sikerült mentesítést elérnünk, mégis bekövetkezett az, amitől tartottunk. A Mol tegnap levélben tájékoztatta az energiaügyi minisztert, hogy üzemanyag-import nélkül nem tudja megoldani az ország üzemanyag-ellátását. A szankciók miatt tehát az üzemanyag-ársapka megszűnik – jelentette be Gulyás Gergely.

Hernádi Zsolt kiemelte, hogy soha nem látott krízishelyzet alakult ki a napokban a benzinkutakon, és elképesztő problémákkal kellett szembenézni az ellátásban. Kígyózó sorok álltak a benzinkutaknál, közben jöttek-mentek a hírek, hogy hol lehet kapni bármilyen üzemanyagot. Megjegyezte: amióta a Mol létezik – 31 éve – ilyen még nem történt.

– Idén eddig 2,2 milliárd liter üzemanyagot értékesítettünk, tavaly 1,5 milliárdot. Az utóbbi 7 napban több mint 50 millió liter üzemanyagot értékesítettünk, és 871 olyan rendelésünk volt, amelyet már nem tudtunk teljesíteni – sorolta az adatokat a Mol vezérigazgatója.

Hozzátette, hogy az utóbbi napokban beindult a pánikvásárlás. A Mol eddig bírta, de most már jelezniük kellett a kormánynak, hogy ezt nem tudják tovább tartani. 

Hernádi Zsolt hangsúlyozta: minden tőlük telhetőt megtesznek az üzemanyag-ellátás biztosításáért, dolgoznak azon is, hogy a finomító ismét teljes kapacitással tudjon dolgozni, de vissza kell hozni az importot, újra kell tölteni a tartalékokat, hogy ne legyenek zavarok az ellátásban. Ez pedig az árstop mellett nem lehetséges. 

Mindezt figyelembe véve december 6-án, kedden 23 órától tehát megszűnik az ársapka. A Mol-kutakra vonatkozó irányadó árak a következők: 641 Ft/liter a 95-ös benzin és 699 Ft/liter a dízel. Az egyes kutaknál az árak ettől eltérőek lehetnek. 

Hernádi Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a kutaknál egyik napról a másikra nem fog helyreállni az ellátás, ehhez időre, körülbelül egy hónapra lehet szükség.

További programok »

Gazdaság

Közel 110 ezer gazdálkodót érint ez a változás

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel pénteken.
06:25
FEL