Ma van az újrapapír napja - foglalkozás a Körösök Völgye Látogatóközpontban

2024. március 1. 14:33 | Csiffáry Zsuzsanna

A Körösök Völgye Natúrpark az újrapapír napja alkalmából március 1-jén papírmerítés foglalkozásokat szervezett iskolásoknak és óvodásoknak Békéscsabán, a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A foglalkozáson közel 100 gyermek vett részt.

Gyermekek énekétől volt hangos a Körösök Völgye Látogatóközpont pénteken. Az apropót az újrapapír napja szolgáltatta. Ezen a napon a papír egy felhasználási területéről, újrahasznosításáról is megtudhattak néhány dolgot a résztvevők.  

2006 óta március elsején ünnepli a világ a papír újrahasznosítás világnapját, egy magyar szervezet kezdeményezésére. Gyebnár Emőke program-koordinátor elmondta, hogy a Humusz szervezet vezette be ezt a köztudatba.

A mozgalmas orientációs napon a kicsiket olyan kellékek várták, amelyek a papírmerítéshez szükségesek, mint például a fakeretek, hálók, merítőkád. A merítés gyakorlati részét egy elméleti oktatás előzte meg. 

– Ezen a napon arra hívjuk fel a figyelmet, hogy miért fontos a használt papír szelektálása, és hogy azokból a használt papírokból ismét papírt lehet készíteni. A foglalkozásunkon, volt egy kis elméleti rész is, ahol arról beszélgettek a koordinátorok a kicsikkel, hogy miért is fontos ez, és hogy miből készül a papír. Továbbá azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy Magyarországon egy ember 91 kiló papírt használ el évente. Ez több mint 200 kiló fa felhasználását jelenti. Így ha a papírt újrahasznosítjuk, akkor gyakorlatilag fákat mentünk meg – fogalmazott Gyebnár Emőke. 

 

Kép: Petró Zsolt/ Behir.hu

 

A Tudásfa Animátor Csapat által összegyűjtött hulladékpapírt már előző nap beáztatták, és konyhai turmixgépben összedarálták. A foglalkozás célja a végtermék megvalósítása mellett az volt, hogy fejlődjön a gyerekek kreatív gondolkodása az újrahasznosítás területén.

A programkoordinátorok arra ösztönöznek mindenkit, hogy keressünk újrapapírból készült füzeteket, mappákat, rajzlapokat, könyveket, és rendszeresítsünk a papírhulladék gyűjtésére külön tárolót. 

 

Kép: Petró Zsolt/ Behir.hu

További programok »

Itthon

FEL