Ma van a csoki ünnepe

2017. július 11. 18:12 | Papp Ádám Sándor

Fehércsoki, étcsoki, tejcsoki, teljesen mindegy hisz mindet szeretjük. A csokoládé világnapja alkalmából a Csaba Centerbe látogatott el a 7. TV stábja, ahol a szerkesztőség munkatársainak szervírozásában a járókelők ehettek is a finomságokból.
A legkisebbeknek, már a csokoládé látványa is széles vigyort csalt az arcára. A megkérdezett emberek szerint, a tejcsokoládé a legközkedveltebb, utána a mogyorós és a fehér jön a népszerűségi listán. Különböző, finom sütemények elkészítéséhez is kiváló alapanyag a csokoládé. Nagyon ízletes csokoládé tortát, csokis kekszet vagy éppen Brownie-t is lehet belőle készíteni.

A mai, július 11-i csokinapot állítólag Franciaországban, 1995-ben tartották először meg először, Amerikában viszont szeptember 13-án van a csoki ünnepe. Mások úgy tudják, hogy a jeles nap július 7-ére esik, miközben Párizsban már most hirdetik, hogy a Nemzetközi Kakaó és Csokoládé Napot idén október elsején tartják. Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke szerint a csokoládét nem lehet elégszer megünnepelni, úgyhogy mindenki ünnepeljen bátran, amikor csak úgy hozza kedve.

A Magyar Édességgyártók Szövetsége azonban számtalan érdekes adatot gyűjtött össze csokoládé-fogyasztási szokásainkról. Statisztikáik szerint az Európai Unióban évente fejenként összesen 6,5 kg csokit eszünk, a magyarországi adat ennek fele. Mi, magyarok a tejcsokoládét szeretjük a legjobban, a megkérdezettek több mint fele erre a fajta csokira voksolt.

Az ízek közül a mogyorós/mandulás mindössze három százalékkal előzi meg a marcipánosat, utóbbiból a felmérésben részt vevő honfitársaink 24 százaléka csemegézik rendszeresen. Nem meglepő, hogy Európában a svájciak eszik a legtöbb csokit, 11 kg/fő az éves fogyasztásuk. A dobogón végeztek még az osztrákok, akik a másodikok 10, míg az írek 9 kilóval a harmadikok.

További programok »

Itthon

Békéscsabán is meggyújtották az első adventi gyertyát

Szarvas Péter, a megyeszékhely polgármestere meggyújtotta a városi adventi koszorú első gyertyáját. A Szent István tér felé sétálók vasárnap délután már megcsodálhatták a koszorút, valamint az ünnep fényekben úszó karácsonyfát és a főteret is.
2020. november 29. 18:48
FEL