Ma érkezik az év első meteorraja

2021. január 2. 16:28 | behir.hu

Látványos tűzgömbök is kísérhetik a jelenséget.

Az év első, és legritkábban megfigyelt meteorraja, a Quadrantidák érkeznek január 2-án, írja a Natgeo.
 
A meteorraj minden évben december 28-a és a következő év január 12-e között éri el bolygónkat, a fényjelenségeket először 1825-ben írták le.
 
A meteorraj maximuma nagyon rövid ideig tart: délután 15.30 és 18 óra között várható, így elsősorban az ázsiai megfigyelőknek kedvez, mire ugyanis nálunk besötétedik, a maximum nagyjából ki is futott.
 

A kora esti órákban azonban még érdemes lehet figyelni, hátha szerencsénk lesz néhány késői rajtaggal.

Az este későbbi óráiban a 20 óra körül kelő Hold fénye is megnehezíti az észlelést. A kora este az északi égen még igen alacsonyan álló radiáns miatt optimális esetben se látunk óránként 10-15-nél több meteort, holdkeltekor ez a szám harmadolódik.

Tagjai viszonylag halványak (3–6 magnitúdó), nyomot nem hagynak, így elsősorban vizuális észlelők és az érzékeny meteorkamerák számra jelentenek kedvező célpontot. Ugyanakkor viszonylag gyakran fordulnak elő látványos tűzgömbök is, így a vizuális megfigyelés, illetve a hagyományos, digitális fényképezőgépekkel történő “les” is ajánlott.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

További programok »

Világ

Kiemelt figyelem irányul a távoli kontinensekről érkező konténerekre

Fokozott elővigyázatosság és ellenőrzés indokolt a távoli kontinensekről, országokból (pl. Kína) érkező tengeri konténerek esetében. Ezen szállítmányok (pl. kő- és fémáruszállítmányok) fa csomagolóanyagai ugyanis komoly ‒ főként növényegészségügyi ‒ kockázatot jelenthetnek a környezetünk egészségére.
2024. június 13. 06:22
FEL