Luxemburgi magyarok ajándékozták meg Békés megye gyermekeit

2022. december 29. 18:55 | Vári Bianka

Bluetooth hangszórót, gitárt és sminkkészletet is rejtettek a csomagok.

A Magyar-Finn Baráti Társaságból kerestek meg több hazai szervezetet azzal a szándékkal, hogy nehéz helyzetben élő családokat ajándékozzanak meg az ünnepekkor. Békés megyében is több száz csomag ért célba. Toszeczky Renáta, a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa számolt be arról, milyen meglepetésben volt részük.

– Tavaly kezdődött ez az együttműködés, amikor Duray Miklósné Évi, a baráti társaság oszlopos tagja megkeresett bennünket, hogy ha a luxemburgi magyarok gyűjtenek nekünk, azt tudjuk-e hasznosítani. Természetesen, tudjuk. A szeretetszolgálatnak van egy emberkereskedelem elleni programja, melyben védett házakat működtetünk. Az adományokat ezekbe az otthonokba juttattuk el. Mi leírtuk, hogy hány évesek az áldozatok - vannak nők, édesanyák, gyermekek és férfiak is köztük – ezt leírtuk nekik, ők pedig rengeteg csodálatos ajándékot küldtek nekünk. Voltak játékok, rengeteg élelmiszer, minőségi élelmiszerek! Tehát tényleg nagyon csodálatos csomagokat küldtek – fogalmazott Toszeczky Renáta.

A kapcsolat megmaradt, sőt, idén már az emberkereskedelem elleni programban érintett áldozatok mellett a békési Csillagmajor Családok Átmeneti Otthona lakóival bővült a megajándékozottak listája. Így összesen a három védett házban, a két kiléptető lakásban, a krízis lakásban, valamint a családok átmeneti otthonában mintegy hatvan csomag talált gazdára.

– A Luxemburgban élő magyar emberek, illetve, akik ezeket az adományokat összeadták, ők hihetetlen sok energiát és anyagi forrást fektettek ebbe. Ezeken a csomagokon látszik, hogy valóban nagyon odafigyelve, személyre szabottan készítették őket. Biztosan rendkívül lelkiismeretes emberek adakozásából vannak.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóval kapcsolatban álló családok karácsonyát is szebbé tette a társaság. A gondozott gyermekek angyalka levelet írtak, melyben megfogalmazták, mi az, amire vágynak, aminek nagyon örülnének.

– A luxemburgiak nagy örömmel és lelkesedéssel fogadták a gyermekek leveleit. Ebben számos kérés volt, kezdve a pulóvertől a gitáron és sminkkészleten át egészen a bluetooth-os hangszóróig – számolt be Balogh Zsolt. Ami számomra nagyon nagy élmény volt, az az, hogy mennyire önzetlen az ő segítségnyújtásuk. Minden gyermeknek úgy csomagolták be az ajándékát, hogy az ajándék mellé juthatott még egy kis édesség, egy kis irodaszer, jutottak olyan dolgok, amelyek emelték a csomag tartalmát, és a gyermek még jobban örülhetett.

Karácsony előtt az alapítvány ünnepségén mintegy háromszáz gyermek vehette át a névre szóló ajándékát.

További programok »

FEL