Lopás, zsarolás, garázdaság - Változatos az újkígyósi fenegyerek bűnlajstroma

2023. május 11. 10:58 | behir.hu

Zsarolás bűntette, garázdaság vétsége, 3 rendbeli kisebb értékre üzletszerűen elkövetett lopás bűntette, 1 rendbeli lopás vétsége és 3 rendbeli lopás kísérlete miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 37 éves büntetett előéletű, többszörös és különös visszaesőnek minősülő újkígyósi férfi ellen, aki terhére számos bűncselekmény róható.

A férfi éveket ült korábban zsarolás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt, a vele szemben kiszabott börtönbüntetésből 2022. május 01-én szabadult. Szabadulása után alkalmi munkákból és vérplazma adásból tartotta fenn magát, a terhére rótt vagyon elleni bűncselekményeket rendszeres haszonszerzési célzattal követte el. A férfi 2022. szeptember 11-én, hajnali 2 óra körül ittas állapotban bement Békéscsabán, az Andrássy úton egy rendezvényterembe, ahol ekkor lakodalmat tartottak. Felment az épület első emeleti pihenőként szolgáló ruhatárába, ahol kutatást végzett és jogtalan eltulajdonítási szándékkal magához vett több értéket, amit a kabátokban, táskákban talált. A ruhatárban volt elhelyezve egy 200 ezer Ft értékű laptop, illetőleg egy bőrtáska is, amelyben mobiltelefon és közel 100 ezer Ft készpénz volt egyéb kisebb értékű személyes tárgyak mellett; ezeket a terhelt magához vette, majd távozott a helyszínről. A férfit néhány óra múlva a rendőrök a békéscsabai vasútállomás várótermében intézkedés alá vonták, majd előállították a Békéscsabai Rendőrkapitányságra, ahol lefoglalták tőle az ellopott ingóságokat – egy doboz cigaretta kivételével – és a sértetteknek kiadták, így az okozott kár túlnyomórészt megtérült.

A férfi 2023. február 21-én a délutáni órákban Békéscsabán, a Boczkó Dániel téren egy ott gyalogosan közlekedő, 17 éves fiú és annak barátja elé állt úgy, hogy tovább haladásukat akadályozta. A kiskorú sértett számára a megjelenésében és fellépésében is ijesztő terhelt azt mondta a sértettnek és a barátjának, hogy „az lesz, amit én mondok és adtok nekem 2-2000 Ft-ot”, és felszólította a 17 éves fiút, hogy adja át a pénzt, valamint, hogy rázzon vele kezet. A kiskorú sértett félelmében ennek eleget tett, és a pénztárcájából átadott 1 db kétezer forintos bankjegyet, és kezet is fogott a terhelttel. A férfi azonban ezzel nem elégedett meg, további 3000-Ft-ot zsarolt ki a megrémült fiúból, végül azt mondta neki, hogy cseréljék át az addig átadott 5.000.-Ft-ot 10.000.-Ft-ra. A felszólításnak a félelem hatása alatt álló sértett ellenkezés nélkül eleget is tett, azonban a terhelt csak 3.000.-Ft-ot adott vissza, majd elment a helyszínről. Az okozott kár utóbb lefoglalással és a sértett részére történő kiadással megtérült. Ezeken túl több kerékpárlopás és áruházi lopások miatt is vádemelésre került sor a férfival szemben.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfi letartóztatását az ügydöntő határozatának kihirdetéséig tartsa fenn. Ezen felül a járási ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, illetőleg kötelezze őt a polgári jogi igényt érvényesítő egyik sértett részére okozott kár megtérítésére, valamint a nyomozás során felmerült, közel 350.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére.

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség

További programok »

Itthon

Autómentes világnap: A Kölcsey utcai ovisok is rollerre és bringára pattantak

Ha nem is világszinten, de békéscsabai viszonylatban erőteljesen felhívta a figyelmet néhány intézmény az autómentes világnap jelentőségére. Ezen a napon többek között a Kölcsey utcai ovisok is bringán, rolleren kerülték meg többször az intézményt. A kisebbek, nagyobbak és az őket kísérő rendőrök, valamint óvodapedagógusok jó időben tölthették meg jó kedvvel és zsivajjal az utcákat.
2023. szeptember 22. 15:47
FEL