LMP: Szemléletváltásra van szükség az egészségügyben

2018. március 8. 10:11 | Kovács Dávid

A magyar egészségügy helyzetéről, aktuális problémáiról és a lehetséges megoldási javaslatokról tartott sajtótájékoztatót az LMP. A párt egészségügyben tervezett átalakításairól Ábrahám Júlia egészségpolitikus, Kovács Katalin Ildikó országgyűlési képviselőjelölt, továbbá Takács Péter, az LMP megyei elnöke beszélt.

A kórházak államosítása nem sikertörténet – kezdte sajtótájékoztatót az LMP önkormányzati képviselője. Takács Péter felidézte, hogy amíg a békéscsabai Réthy Pál Kórház az önkormányzat fenntartásában volt, lehetőségei szerint igyekezett segíteni az intézményt, például az éves költségvetésből elkülönített összeggel az eszközbeszerzést. Hozzátette: a mostani váltás nem hozta meg a várt javulást.

– Furcsa hely lett Magyarország, az egyik az, amelyet a propagandasajtóban látunk, a másik pedig az, amivel a hétköznapokban találkozunk. Ez leginkább az egészségügyben válik ketté – kezdte az LMP szakpolitikusa. Ábrahám Júlia szerint a valóság az, hogy napjainkban kétszer akkora az esély arra, hogy egy beteg kórházi fertőzésben haljon meg, mint akkor, amikor az Orbán-kormány elkezdte működését.

A politikus kiemelte, hogy az LMP kormányra kerülése esetén szemléletváltást hajtana végre az egészségügyben, három alapelvet középpontba helyezve. Ábrahám Júlia a fenntarthatósággal kapcsolatban hangsúlyozta, előretervezéssel csökkenthetőek lennének a terhek, így nem képződne nagyobb adósság. Kiemelte, nagyon fontos az igazságosság, az, hogy egyenlő esélyeket teremtsenek az országban, ugyanis van olyan település, illetve régió, ahol kevésbé, és van olyan, ahol szépen fejlődött ez a terület. Hozzátette, kiemelt szerepet szánnának az emberközpontúságnak, csökkentenék a kiszolgáltatottságot és növelnék a betegek érdekképviseletét is.

Az LMP országgyűlési képviselőjelöltje hangsúlyozta, Békés megyében átfogó modernizációra lenne szükség. Kovács Katalin Ildikó elárulta, az egészségügyben dolgozik, így minden nap találkozik a betegekkel, illetve az ott dolgozókkal. A legfontosabb változások között a társadalombiztosítás alapjainak visszaállítását, valamint a szakmai minőség növelését említette. Hozzátette, kiemelt szerepet kapna a megelőzés, ezért a szűrőprogramokhoz való hozzáférést is kiszélesítenék a megyében. Emellett leszögezte: szükség van a területi egyenlőtlenségek megszűntetésére, az informatikai rendszerek felújítására és a hálapénz megszüntetésére is.

 

 

További programok »

Itthon

Termelői mézvásárral folytatódott a gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál

Ezen a hétvégén rendezik Gyula legédesebb gasztronómiai eseményét, a tizennegyedik Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a cukrászati különlegességek bemutatása mellett méhészeti kiállítással és vásárral várják az érdeklődőket. Immáron hagyomány, hogy a fesztivál második napján hirdetik ki az "Év Kiváló Magyar Méze" verseny győztesét.
17:21
FEL