Lischka Lipótnak köszönhetjük a kocsányos tölgyeket a ligetben

2017. május 8. 09:42 | Balázs Anett

Békéscsaba első főkertésze az 1888-as árvíz után parkosította be a Széchenyi ligetet. A nevét viseli az a tanösvény, amelyet a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkatársai hoztak létre és amely 2013-ban 2. helyezést ért el Az év ökoturisztikai létesítményei címen. A Lischka Lipót emléknapon, születésének 150. évfordulóján avatták fel a kertész képmását ábrázoló kőszobrot.

Közkedvelt hely a békéscsabaiak körében a Széchenyi liget, melynek tervszerű parkosítása 1899-től Lischka Lipót főkertész tevékenységével vette kezdetét. Lischka Lipót (1866-1938.I. 14.) Bánlakon a Karátsonyi uradalomban, majd a budai királyi várkertben kezdte kertészeti ismereteit.  Az egykori főkertész Nagybecskerekről került Békéscsabára - neki köszönhető a ligeti fák telepítése, melynek során a park faállományát, elsősorban olyan őshonos fajtákkal ültette be, mint kocsányos tölgy, vadgesztenye vagy akácfa. Születésének 15o. évfordulóján a Széchenyi ligetben avatták fel a kertész képmását ábrázoló kőszobrot.

 Az emléknapon Lischka Lipót unokája, Lischka Gábor elmondta: bár személyesen nem ismerhette nagyapját, de az elmesélt történetek alapján az egykori főkertész hivatása mellett nagy szeretettel gondozta családját is.

– Szerencsések vagyunk, hogy Békéscsabán leltek otthonra az elődeim, mert nagyapám Budapesten született, de Nagybecskereken és még százfelé dolgozott az országban. Egy napon - a mai szóhasználattal élve - fülest kapott, hogy van állás Békéscsabán, így lett végül ez a város az otthona, a családi fészke a családunknak – fogalmazott kérdésünkre Lischka Gábor.

 A Széchenyi ligeten kívül sok parkosítás, virágosítás kapcsolódik Lischka Lipót nevéhez, aki a város közéletében is nagy szerepet játszott.

– Lischka Lipót hamar beilleszkedett a csabai "tót társadalomba", ebből ki is emelkedett, de olyan szerénységgel, hogy azt nem is lehetett észrevenni. Nem sokkal később ugyanis kiállításokat szervezett, országos szakmai szervezetek választmányában ténykedett, a kertészeti lapok szerkesztői bizottságának is tagja volt – tudtuk meg dr. Sicz György aranydiplomás kertészmérnöktől.

Az emléknap a Békés Megyei Könyvtárban előadásokkal zárult, ahol Bacsa Vendel,  Békéscsaba jegyzője elmondta: a Széchenyi liget a Munkácsy-negyed részét képezi, amely így ismét felújítás előtt áll.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

FEL