Ligeti Vásár és Ökobörze - Minden, mi szem-szájnak ingere

2023. március 11. 15:42 | Csiffáry Zsuzsanna

A szombati békéscsabai Ligeti Vásár és Ökobörze közel háromszáz látogatót vonzott be a rendezvény területére. A program több mint 20 kézműves termelő munkásságának adott helyet, amelyek között egyaránt szerepeltek házi szörpök, sütemények, kalácsok, festmények és használati eszközök.

Ebben az évben már harmadjára látogathattak ki az érdeklődők a békéscsabai Ligeti Vásárra, amely nemrég az Ökobörze, Környezettudatos adok-veszek programjával bővült, ez utóbbit már másodjára szervezte meg a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület. Az ökoprogram "A pazarlás nem divat" jelmondat köré összpontosult.

Pócsi Gabriella, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkaszervezet-vezetője már korábban is beszámolt arról, hogy a ligeti vásárt minden hónapban megszervezik, amit kísérőprogramokkal gazdagítanak.

Fotó:Behir.hu/Balog Zsolt

Elmondta, hogy a vásár idén ünnepli 15. születésnapját. A Tudásfa Animátor Csapat rendszerint készül valamivel a gyerekek és családjaik számára, egyrészt kézműves foglalkozást és Gasztroworkshopot tart. A Kézműves foglalkozás során havonta az adott témához kapcsolódó alkotásokat készíthetnek el a gyerekek az animátorok szakmai vezetésével.

A Gasztroworkshop szintén egy adott témához kapcsolódó étel elkészítésére nyújt lehetőséget a gyerekek és a felnőttek számára. Az adott tematikát a hagyomány-érték gondolatok mellett a népi hagyományok, ünnepkörök, világnapok határozzák meg. Például januárban a szalagos fánk készítése került terítékre, februárban pedig a csöröge. Ugyanezen hónapokban a kézműves foglalkozásnál farsangi álarcokat és busómaszkokat alkothattak a résztvevők.

– Itt a gasztronómiához kapcsolódva valamilyen hagyományos ételnek az elkészítését tanulhatják majd meg a gyerekek. Az Ökobörze februárban debütált. Ennek célja, hogy az otthonokban felhalmozódott holmikat a tulajdonosok eladhassák. Természetesen vannak erre más platformok is, viszont szívesebben vásárolnak az emberek használt cikkeket akkor, ha azt meg is tudják előtte nézni. Ha pedig nem újat veszünk valamiből, az jót tesz a bolygónak, a környezetünknek is. 

Szombaton a befőttes üvegeknek adtak új funkciót a gyerekek az animátorok útmutatásával. A gasztroworkshop soron következő feladata volt a kenyérlángos elkészítése, amelynek célja, hogy a kilátogató családok otthonaikban is valami finomat és egyszerűt tudjanak előállítani a konyhában.

A rendezvényen több mint 20 kézműves termelő vett részt, akik portékáikkal varázsolták el a kilátogatókat. 

Juhász Franciska, textilműves már több évtizede tette le a voksát a varrás és az anyag mellett. 

– Több mint 10 éve árulok kint a Széchenyi ligetbe, főként táskákkal foglalkozok. Képzőművészeti szakon, keramikusként végeztem, de ennek ellenére mindig is a textil éreztem magaménak. Úgy gondolom ez illik a személyiségemhez, életstílusomhoz – osztotta meg velünk gondolatait az alkotó.

Fotó:Behir.hu/Balog Zsolt

Mochnács Mihályné, a Moneszi kézműves termékek kivitelező alkotója kiemelte, hogy a színek meghatározzák az emberek alaphangulatát. 

– A színek nagy hatással vannak ránk, pozitívan vagy éppen negatívan is tudnak ránk hatni, ezért is van nagy jelentőségük. A zöld nyugtat, a lila harmonizál, a sárga egy abszolút vidám szín, a pirosas színek pedig tüzesek és élettel teliek. Számomra a legjelentősebb színek a narancssárga és a zöld, de mostanában észrevettem, hogy sokat használom a kékes árnyalatokat. Ennek is lehet jelentősége – fogalmazott Mochnács Mihályné. 

A következő Ligeti Vásár és Ökobörze április 8-án lesz. 

Galéria

További programok »

Itthon

FEL