Lézerfénnyel vakította el egy repülőgép pilótáját, vádat emeltek ellene

2019. november 19. 11:02 | behir

A Gyulai Járási Ügyészség közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt emelt vádat egy 44 éves büntetlen előéletű békési férfi ellen, aki márciusban lakóháza ablakából lézerfénnyel vakított el egy pilótát.

Március 20-án éjjel a Békéscsabai Repülőtér légterében végzett tanulórepülést egy oktatópilóta és repülőgépparancsnok irányítása mellett egy tanulópilóta. A légtérben ekkor két másik légi jármű is repült. A vádlott a repülőtér kifutópályájától mintegy 7 kilométerre fekvő tanyájának egyik emeleti szobájában tartózkodott, amikor 22 óra után nem sokkal észre vette a hozzá közeledő repülőgépeket. A férfi a nyitott ablakon keresztül egy zöld fényt kibocsátó lézeres irányzékkal legalább 3 alkalommal célzottan a tőle 5-6 kilométer távolságra lévő, közel 400 méter magasságon repülő, a tanuló által vezetett repülőgép irányába világított. A lézeres irányzék által kibocsátott fény eltalálta a repülőgépet ténylegesen vezető tanulópilóta szemét, emiatt a szeme káprázni kezdett, egy időre elvesztette éleslátását, még a repülőgép műszereit sem tudta leolvasni, így a repülőgépet nem tudta tovább irányítani, az oktatónak kellett átvenni a repülőgép vezetését. A vádlott által használt lézeres irányzék zöld fénye szembe világítva 5-6 kilométer ávolságból is alkalmas volt látászavar, szemkáprázás okozására, 56 méteren belül szemkárosodást okoz. A vádlott cselekményével a légi közlekedés biztonságát, a pilóták életét veszélyeztette – írja közleményében a Békés Megyei Főügyészség.

A Gyulai Járási Ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság a férfival szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, kobozza el a lézerlámpát és kötelezze őt a nyomozás során felmerült több mint 250 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Békési Járásbíróság előtt folytatódik.

További programok »

FEL