Lezárult a Nemzeti Művelődési Intézet Foglalkoztatási és Képzési Programja

2021. november 26. 19:10 | Vincze Attila

Színházi előadással zárult a Nemzeti Művelődési Intézet Foglalkoztatási és Képzési Programja pénteken a Békéscsabai Jókai Színházban. Az 5,5 milliárd forintos projektben országosan több mint 1700 településen mintegy 2000 fő vett részt. Az NMI Békés megyében egy év alatt 40 településen több mint 70 közművelődési szakembert foglalkoztatott.

Az állami közfeladatot ellátó Nemzeti Művelődési Intézet 2020. november 1-jén indította el Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Programját. Egy EMMI-rendelet előírja, hogy minden községben a települési önkormányzatoknak legalább közösségi színteret kötelező működtetni, ahol a feladatellátó a közművelődési alapszolgáltatások zavartalan biztosítása érdekében legalább egy, minimum középfokú közművelődési szakképzettséggel (szakképesítéssel) rendelkező szakembert köteles foglalkoztatni 2021 januárjától. Ezt a kötelezettséget a programban résztvevő önkormányzatok esetében a Nemzeti Művelődési Intézet vállalta át 2020. november 1. és 2021. november 30. között.

A program záróeseményét pénteken tartották a Békéscsabai Jókai Színházban. Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője a rendezvényen kiemelte: fontos, hogy minden településen legyen egy olyan tér, ahol a közösségek összejöhetnek, rendezvényeket, kiállításokat szervezhetnek vagy képzéseket tarthatnak, ezen terek működtetéséhez pedig közművelődési szakemberek kellenek. A Nemzeti Művelődési Intézet támogatási programja nagyon fontos volt abban a tekintetben, hogy a kisebb településeken is legyen ilyen munkatárs. Mint kiderült, a legtöbb helyen a program lezárultával is tovább dolgozhatnak majd a szakemberek. 

– Továbbfoglalkoztatásra is van mód, sőt, tulajdonképpen kötelezettség is, úgyhogy a következő félévben azok, akik ilyen keretek közt dolgoztak és biztosították ezt a közművelődési szolgáltatást a településeken, továbbra is ott maradhatnak és dolgozhatnak – hangsúlyozta a képviselő.

Csibor Márton, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóságának vezetője elmondta, hogy a foglalkoztatás mellett egy képzési rész is szerepelt a programban. Ennek részeként több mint negyvenen szereztek közművelődési szakember képesítést Békés megyében. 

– Elsősorban olyan településeket kerestünk meg, ahol ez a feladat ellátatlan volt, vagy legalábbis olyan mostohagyereknek számított, ami igazából senkié, így bízunk benne, hogy ezeken a településeken most már konkrét gazdája lesz a közművelődési munkának – fogalmazott. 

Az eseményen elhangzott, hogy a közművelődésben dolgozók is részesülnek majd a jövő évtől esedékes 20 százalékos kulturális szférát érintő béremelésben, így a frissen végzetteknek is érdemes lesz a pályán maradni. 

A pénteki projektzáró rendezvényen résztvevők Jan de Hartog: Családi ágy című vígjátékát is megtekinthették a Békéscsabai Jókai Színház színpadán.

 

További programok »

Kultúra

FEL