Lenkefi Zoltán: Most minden az új bábszínházról szól

2019. április 6. 17:29 | Mikóczy Erika

Kiemelkedő bábművészeti tevékenysége elismeréseként Blattner Géza-díjat kapott márciusban Lenkefi Zoltán. A Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatóját a 7. Tv Aktuális című műsorában kérdeztük a díjról és a terveiről.

 

– Mikor értesült az elismerésről, és hogyan fogadta?

 

– Eleinte nem hittem el. Kaptam egy e-mailt, amely így kezdődött: Tisztelt díjazott. Azonnal azt kerestem, hogy ki akar megtréfálni, azt gondoltam, hogy ez valamilyen átverés. Egyáltalán nem számítottam rá, de nyilván ez egy hatalmas megtiszteltetés, és nagyon váratlan öröm.

 

 

– A Blattner Géza-díj a kiemelkedő bábművészeti tevékenység elismeréseként adományozható magas állami kitüntetés. Önnek mit jelent ez az elismerés?

 

–  Talán azért kaptam, mert viszonylag kitartó vagyok abban, amit csinálok. Legalábbis én így fordítom le magamnak. Békéscsabán 2003-ban kezdtük az előkészületeket, 2005 óta pedig folyamatosan működik a hivatásos bábszínház. Sok olyan helyzet volt, amikor megfogalmazódott bennem, hogy itt a vége, de valami mindig továbbvitt. Valószínűleg ezért a szakmai hozzáállásért és alázatért kaptam az elismerést, ami sokat jelent nekem. Amikor édesapám (Lenkefi Konrád) meghalt, még nem létezett ez a díj, neki emlékplakettje volt. Természetesen én nem vagyok a saját édesapám, és nem tudom azokkal a gondolatokkal vezetni a bábszínházat, mint ahogy ő megélte a Napsugár Bábegyüttest. De örülök annak, hogy Békéscsabán meg tudott maradni a bábos örökség, és hogy tud működni a bábszínház. Ebben nagyon nagy része van az egykori és mai munkatársaknak, tehát a díj nemcsak az enyém, hanem mindazoké, akik velem dolgoztak és dolgoznak.

 

– Milyen szakmai céljai vannak a jövőre nézve?

 

– Lassacskán elkészülnek a bábszínház új épületének a kiviteli tervei, így most szakmailag, emberileg, de még a magánéletemben is szinte minden erről szól. A legfontosabb cél tehát most a bábszínház a felépítése, illetve az, hogy utána megfelelő tartalommal töltsük meg, és jól működtessük majd.

 

A bábszínházat a Gőzmalom tér felől lehet majd megközelíteni

 

További programok »

FEL