Lengyel intézményeket kerestek fel Budapesten a csabaiak

A csabai lengyelség tisztségviselői és önkéntesei tanulmányi utat szerveztek Budapestre.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata és a Magyar–Lengyel Baráti Kulturális Egyesület tanulmányi utat szervezett Budapestre, az egyesület vezető tisztségviselői és önkéntesei számára.

Mint azt Leszkó Malgorzatától, a nemzetiségi önkormányzat elnökétől megtudtuk, a tanulmányi úton résztvevő 18 fő a fővárosban működő lengyel intézményeket és szervezeteket kereste fel. Az információk begyűjtésén túl a személyes kapcsolatok építésére és ápolására is volt lehetőségük.

A Lengyel Kutatóintézetet és Múzeum, igazgatója Piotr Pietka távollétében, Virág József igazgatóhelyettes tartott tárlatvezetést számukra. Az intézménynek – a világon egyedüliként – fő kutatási területe az ezeréves magyar-lengyel történelmi kapcsolat és a magyarországi lengyelek története. A gazdagon illusztrált kiállítás tematikusan mutatja be a két állam közötti kapcsolatokat.

Az Országos Lengyel Önkormányzat elnök asszonya, dr. Rónayné Slaba Ewa, szívélyes szavakkal és frissítőkkel fogadta a látogatókat. Szerteágazó tevékenységük bemutatása kapcsán rámutatott a találkozó fontosságára. A Magyarországon létrejött 41 lengyel nemzetiségi önkormányzat jól szolgálja a hazánkban élő lengyelek és a lengyelekkel szimpatizálók elvárásait. Az országos önkormányzat összefogja és szervezi e közösségek tevékenységét és lehetőségei szerint támogatja rendezvényeiket. Szoros kapcsolatot tart az anyaországgal, a magyarországi főhatóságokkal és a lengyelséget szolgáló sokfunkciójú lengyel intézményi hálózattal.

Az Országos Lengyel Nyelvoktató Iskolában korszerű körülmények között oktatják a Magyarországon élő lengyel szülők gyermekeit és mind azokat, akik a lengyel nyelvet tanulni szeretnék.

A fővárosban működő Lengyel Ház a Plébánia templommal szoros egységet alkot. A kulturális és a hitélet ápolása mellett, szerény szálláslehetőséget biztosít a zarándoklaton résztvevő lengyeleknek és az azt igénylőknek. A ház, valamint a Szent Adalbert Magyarországi Lengyel Katolikusok Egyesülete gazdag kulturális tevékenységéről Katarzyna Takácsné Kalinska tájékoztatta a csoportot.

A csabai közösség lehetőséget kapott a kőbányai Mindenkor Segítő Szűz Mária Plébániatemplom megtekintésére is. Krzysztof Grzelak plébános, tájékoztatójában elmondta, hogy a XIX. század második felében a gyors ütemben épülő fővárosi építkezéseken több mint 10 000 lengyel anyanyelvű munkás dolgozott, akik kezdeményezték a templom építését. Az I. világháború lelassította az építkezést, így csak 1930-ban szentelték fel a templomot, amely a mai napig egyetlen lengyel templom Magyarországon. A látogatás végén, két nyelven hangzott el ima.

A délutáni program első állomásaként a Duna parton, Bem József tábornok impozáns szobránál helyezték el a csabaiak a kegyelet koszorúját. Ezt követően az 1958-ban alakult, nagy múltú Bem József Lengyel Kulturális Egyesület központjában fogadta a csoportot Eugeniusz Korek, az egyesület elnöke. Mint azt Leszkó Malgorzata elmondta, a tájékoztatójából megismerték azt a sokszínű tevékenységet, melyet az egyesület hosszú időn keresztül egyedül végzett a magyar-lengyel történelmi kapcsolatok ápolása terén. Gondozzák Bem József tábornok emlékét országunkban és igyekeznek összefogni, közösségé formálni a Magyarországon élő lengyelséget. A nemzetiség önkormányzatok megalakulása óta partneri kapcsolatot tartanak velük, illetve a lengyel intézményekkel.

A belvárosi látogatást folytatva, a csabaiak megtekintették a Lengyel Polgári Bizottság kétnyelvű emléktábláját, gróf Andrássy Gyula monumentális lovas szobrát, József Attila Duna parti emlékművét és a Dunába lőtt zsidó embereknek emlékét őrző bronzcipőket.

A második nap reggelén részt vettek a fővárosi Bazilikában tíz órától a kereszténység lengyelországi felvételének 1050. évfordulója alkalmából megrendezett misén, melyen a nagyszámú résztvevők között jelen volt, Roman Kowalski a Lengyel Köztársaság Budapesti nagykövete is.

Ezt követően a Budapesti Lengyel Intézetben Malgorzata Takács fogadta és tájékoztatta a csoportot a reprezentatív bemutatóteremben.  

Záróeseményként a csoport a Budavári Palota E épületében, a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában, a közelmúltban megnyitott „Közös úton Budapest és Krakkó a középkorban” című impozáns kiállítást tekintette meg.

– Ezúton köszönjük a budapesti lengyel intézmények és szervezetek vezetőinek, dolgozóinak az együttműködést és azt a segítséget, amit nyújtottak programunk megvalósításában – tette hozzá Leszkó Malgorzata.

Megosztás:

Címke: ,