Lelkész, igazgató, költő - Surman László kapta a Cigányságért Díjat

2022. november 20. 09:18 | Vári Bianka

A Békési Roma Nemzetiségi Önkormányzat immár harmadik alkalommal osztotta ki legrangosabb elismerését.

Ahogyan arról már hírt adtunk, a helyi nemzetiségi önkormányzat a legmagasabb elismerését osztotta ki pénteken, Békésen. A "Cigányságért Díj" egy olyan kitüntetés, amelyet az önkormányzat a roma nemzetiség felemelkedéséért tevékenykedő személyeknek szavazhat meg. A díjátadó ünnepséget a Békési Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy idén Surman László személyében egy olyan ember munkásságát ismerik el, aki büszke hitére, származására, békési mivoltára. Kovács Gusztáv úgy fogalmazott: hiszi, hogy a cigányság jövője elsősorban a hiteles, cigány származású közéleti személyek kezében van.

– Laci egy áldott ember. Okos és valóban kiáll a cigányokért, ott segít, ahol tud. Elmondhatjuk azt, hogy Békésen szinte mindenki ismeri és elismeri őt – fogalmazott az elnök.

A díjazott több területen helytáll: lelkésze az eleki pünkösdi közösségnek, missziós igazgatói szerepet tölt be a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziójában, de költőként a kortárs irodalomban is jelen van. Az elismerést az önkormányzat egyhangúlag ítélte oda – Surman László meglepetésére, aki elmondása szerint csak a munkáját végezte.

– Meglepő, hogy vannak olyan emberek, akik ezt úgy nézik, hogy értékelni kell. Természetesen folytatom a munkát ugyanúgy, ahogy eddig is tettem, de nagyon jól esik, hogy a nemzetiségi önkormányzatban megfogalmazódott ez a gondolat – mondta el stábunknak Surman László.

Balról: Mucsi András önkormányzati képviselő, Surman László, Kálmán Tibor, Kovács Gusztáv roma önkormányzati képviselő (Fotó: FB/Kálmán Tibor)

Balról: Mucsi András önkormányzati képviselő, Surman László, Kálmán Tibor, Kovács Gusztáv (Fotó: FB/Kálmán Tibor)

A díjazott egyik legfontosabb projektje egy közösséget átformáló, vezető- és alapozó képzés, amelyet Csongrád, Szabolcs, Hajdú-Bihar és Békés megyében végez a cigánymisszió, és ahol Surman László maga is oktat. Emellett a városbéli feladatokból is kiveszi a részét, jó kapcsolatot ápol a városi önkormányzattal. Békés polgármestere elmondta, hogy szinte gyerekkoruktól ismerik egymást, most pedig komoly dolgokat visznek véghez közösen.

– Akár a Reményhír intézmény fenntartásáról beszélünk, akár a háborús válság idején, az ukrajnából menekülők elhelyezéséről, borzasztó nagy munkát végez ezzel kapcsolatban Laci. És nemcsak itt Békésen, hanem az egész országban. Természetesen ebben amit önkormányzatként tudunk, segítünk – értékelt Kálmán Tibor.

Az ünnepségen a díjazott néhány versét is elszavalták. A költő a legutóbbi verseskötetével is a cigányságot segítette, hiszen az ebből származó teljes bevételt a Mezőberényben épülő új templom létrehozásához ajánlotta fel.

További programok »

FEL