Lehetőséget adnak a civil szerveztek bemutatkozására

2023. február 1. 17:38 | Hidvégi Dávid

A Békés Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ a civilek napja alkalmából köszöntötte a Békés vármegyei civil szervezeteket, alapítványokat.

Az Egyensúly AE Egyesület a következő három évre is megkapta a Békés Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ címet. Herczegné Számel Annamária szakmai vezető elmondta: a következő ciklusban szeretnék bevonni a fiatalokat az önkéntesség népszerűsítésébe. Hozzátette: megmaradnak az eddigi közösségi programjaik, így a szakmai képzések és workshopok. Példaként említette, hogy jövőben is nyújtanak jogi, könyvelési, adózási és pályázatírási tanácsokat a civil szervezeteknek.

– Azért hívjuk meg a sajtót az ilyen eseményeinkre, hogy még több civil szervezethez eljusson az, hogy vagyunk, ráadásul ingyenesek a szolgáltatásaink. A civil szervezetek önállóan nem biztos, hogy elérik a sajtót. Most hat civil szervezet mutatkozhatott be, akik elmondták a tavalyi programjaikat és ismertették az ideieket – fogalmazott.

A Fenntartható Vegyszermentes Ökoszisztémákért Alapítvány a biodiverz ökoszisztémák létrehozásában segít, a fenntartható, minőségi, állandó élelmiszer forrást megteremtve. Illés Olivér alapító ismertette: permakulturás tervezőként célja, hogy minél tágabb körben bemutassa ezt a gazdálkodási formát, amely hosszú távon fenntartható, a talaj számára regeneratív, mestergéges vegyszerek felhasználása nélkül. Célja, hogy minél biodiverzebb helyet alakítson ki, ahol jelen vannak a gyümölcsök, zöldségek és állatok is, egyfajta szimbiózisban élve.

A Nyeregben Alapítvány Mezőberényben működik 12 éve a Madarász Lovastanyán, amelynek célja a gyermekek lovasoktatása. Madarászné Bereczki Zsuzsanna elmondta: osztálykirándulásokat és nyári lovastáborokat is szervenek. Idén nyáron öt héten keresztül egyhetes nyári táborokat is tartanak majd. Tavaly 41 osztály látogatott el hozzájuk. Egy uniós pályázatban egy új, 11 fős postakocsit készítettek, ami egy turisztikai attrakció a térségben.

Az ÉFOÉSZ Békés Megyei Egyesülete az értelmi fogyatékosággal élőkkel foglalkozik, de az utóbbi évben nyitottak egy pszichiátriai szenvedélybeteg nappali intézményt is Békéscsabán. Schriffertné Lócskai Henriett ismertette: ebben az évben szeretnének több nyitott programot szervezni családi napok megvalósításával. 

A „Zöld-14” Egyesület elsődleges célja a természetvédelem, a fenntartható tájgazdálkodás és a környezeti közgondolkodás erősítésével a lokális cselekvések elindítása, a környezeti állapot javítása, mindezzel az életminőség javítása. Duray Balázs elnök hangsúlyozta: alapvetően két pilléren alapszik az egyesület. Az egyik a csabai Levenduláskert, ahová tavasztól őszig várják a fiatalokat különböző programokkal, az ökológiai szemléletformálás céljával. Ott 250 tő levendula található, így minden évben tartanak szedd magad akciót. A második pillér pedig a klímatudatos stratégiák segítése, tavaly például a békési önkormányzatot segítették.

További programok »

FEL