Látványosnak ígérkezik a Jókai új mesemusicalje

2022. november 11. 12:54 | Vári Bianka

Szeretetről, szabadságról, és a barátságról szól a Jókai Színház következő mesemusicalje, melynek olvasópróbáját csütörtökön tartották a Művész Kávéházban. Az előadást Bozsó József viszi színpadra, a főbb szerepekben pedig többek között Szász Borisz, Király M. Alexandra, Nagy Róbert, és Csonka Dóra lesznek láthatóak.

Zöldségek és gyümölcsök világába kalauzol el a Hagymácska mesemusical. A rendező szerint a mese a barátságról, a szeretetről, és arról szól, hogy a szabadságunkért harcolni kell minden áron. A történet egy orosz mesén alapul, melyben Hagymácska az egyetlen, aki barátaival összefogva fellázad az elnyomó hatalom, Tormagasságos úrral szemben. Bozsó József a darabot a Veszprémi Petőfi Színházban már színpadra állította Kocsák Tiborral, ez a harmadik előadás, amelyen együtt dolgoznak.

– Mindig arra gondolunk, hogy elég látványos legyen, viszont nagyon igényes legyen mind zeneileg, mind tartalmilag. A jelmezek és a díszlet is Libor Katalin munkája. Fantasztikusak. A békéscsabai stáb pedig a legmagasabb színvonalon fogja feltenni a színpadra a darabot – véli a rendező.

Seregi Zoltán színházigazgató az olvasópróbán beszámolt arról, hogy az előadáshoz szükséges eszközöket, díszletet, jelmezeket a veszprémi színház bocsájtotta a társulat rendelkezésére, ezáltal az intézmény már el is kezdte a takarékoskodást.

A díszlet és a jelmezek megálmodója Libor Katalin azt a makettet mutatta meg a résztvevőknek, amely a színpad egymásban mozgó elemeit szemlélteti. A szakember elmondta, hogy a tervezésnél a funkcióból próbált kiindulni.

– A rendező kérésének megfelelően ez egy nagyon játékos, pörgő-forgó díszlet lesz. Miután filmszerűen követik egymást a jelenetek, és elég sok helyszínünk van, ezért ez nagyon fontos követelmény volt, hogy nagyon gyorsan változzon a színpadkép, hogy látványosan változzon, de egyszerűen – magyarázta a díszlettervező.

A mesemusical főszereplője Hagymácska, akit Szász Borisz testesít majd meg a színpadon. A színész még diákként találkozott először a rendezővel, ezért megtisztelőnek tartja, hogy most újra együtt dolgoznak. Szerepe kapcsán kiemelte, hogy igazán azonosulni tud a karakterével.

– Ahogy a darabban is elhangzik:  „nem tűröm a gazságot, szomjazom az igazságot”. Nagyon nagy az igazságérzete Hagymácskának, és én is ilyen vagyok – fogalmazott.

A darab december 5-én mutatkozik be a nagyközönség előtt.

 

 

További programok »

FEL