Több mint kétszáz gyermek nézte meg, hogyan kerülnek halak a vízbe – galériával

2024. március 21. 15:47 | Bere Mátyás

„Legyél te is halbarát!” Ez volt a jelmondata annak az ismeretterjesztő napnak, melyet a halak napja és a víz világnapja köré szervezett a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége és a Körösök Völgye Látogatóközpont. A gyerekek nemcsak előadások segítségével ismerkedhettek meg a vízi világgal, hanem látvány haltelepítéseken is részt vehettek.

Csütörtökön hazai folyóink élővilágán volt a hangsúly a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A halak napja (március 20) és a víz világnapja (március 22) alkalmából a tavalyihoz hasonlóan látványos bemutatót tartottak az iskolásoknak és óvodásoknak, akik minden kérdésükre választ kaphattak a Magyarországon honos vízi élővilágról.

Az érdeklődő iskolások figyelmét lekötötte az interaktív előadás. Volt, aki szerint a halak légzése volt a legizgalmasabb rész az új ismeretek közül, de a halak szépsége is sokakat vonzott. A "ki milyen halakat ismer" kérdésre pedig sorra jelentkeztek a diákok.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

Metzker Krisztina, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ifjúsági referense tartotta a nap során a szakmai ismeretterjesztő előadásokat. A látványhaltelepítés közben a vízi élet megóvásáról és a pontyokról hallhattak fontos információkat a kicsik. Mindez része a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége azon céljának, hogy a fiatalság testközelből ismerje meg a természet vízközeli világát és ezzel értőbben és érzékenyebben viszonyuljanak a környezet védelméhez. Metzker Krisztina hozzátette, hogy a mostanihoz hasonlóan sok más ifjúsági programot is szervez a szövetség, többek között horgászversenyekkel és sulikupákkal is várják a gyermekeket. 

– Azért szervezzük ezeket a programokat, hogy maradandó élményt adjunk a gyerekeknek. Az ilyen eseményeknek nagy sikere szokott lenni – fogalmazott Metzker Krisztina.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

A Magyar Haltani Társaság kezdeményezésére 2017 óta március 20-án ünnepeljük hazánkban a halak napját. A kezdeményezés célja az, hogy legyen egy olyan nap az évben, amikor a halak kerülnek középpontba. A másik jeles nap ezen a héten a víz világnapja, mely a tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére kívánja felhívni a figyelmet. Ezen világnapokat egyesítve hívta életre ismeretterjesztő rendezvényét a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége és a Körösök Völgye Látogatóközpont.

Pócsi Gabriella, a Körösök Völgye Natúrpark munkaszervezet-vezetője elmondta, hogy nagy az érdeklődés az esemény iránt, több mint kétszáz gyermek fordult meg az eseményen, akik hat különböző településről érkeztek. A két látvány haltelepítés folyamán ötszáz kiló pontyot telepítettek az élővizcsatornába.

 

Galéria

További programok »

Itthon

FEL