„Láthatóság egyenlő a biztonsággal”

A kiadvány kerékpárosoknak és gyalogosoknak

A téli hónapokban rövidek a nappalok és köd is gyakran nehezíti a közlekedők dolgát. A kerékpárosoknak és a gyalogosoknak nagy gondot kell fordítaniuk arra, hogy láthatóak legyenek. Erre hívta fel a figyelmet a rendőrség Békéscsabán.

„Láthatóság =biztonság” – áll az Országos Baleset-megelőzési Bizottság kerékpárosoknak és gyalogosoknak készített szórólapján. A kiadvány hangsúlyozza, hogy sötétben, szürkületben, ködös időben a gyalogosok szinte beleolvadnak a környezetükbe.

Lakott területen kívüli úton, illetve annak leállósávján, útpadkáján tartózkodó gyalogosnak éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kötelező fényvisszaverő mellényt viselniük. A kerékpárosoknál is fontos, hogy a működő világítás mellett legyen rajtuk fényvisszaverő ruha, láthatósági mellény. Ha a többi közlekedő nem látja őket, akár életveszélyes helyzetbe is kerülhetnek.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a láthatóság fontosságára igyekezett ráirányítani a figyelmet 2016. december 20-án Békéscsabán. A rendőrök az Andrássy úton kerékpárosoknak és gyalogosoknak adtak tanácsokat és a láthatósági mellény használatának fontosságára emlékeztető kulcstartót.

A téli időszakban rövidek a nappalok és köd miatt is gyakran erősen lecsökken a látótávolság. A rendőrség ezért kéri a közlekedőket, hogy a balesetek megelőzése, saját és közlekedő partnereik biztonsága érdekében tartsák be a szabályokat.

Megosztás:

Címke: , , , ,